Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu a fost astăzi audiată în calitate de martor în cazul denunțului său împotriva președintelui Partidului Democrat, Valdimir Plahotniuc. Liderul PAS a declarat presei că procurorii au anunțat-o că în decurs de 30 de zile va primi un răspuns.

După ce a fost audiată de procurori, Maia Sandu făcut declarații pentru presă, spunând că „a venit cu un fișier de documente”.

„A fost prima mea vizită în calitate de martor. Am discutat, am adus argumentele noastre și anume ceea ce am făcut public anterior. Cam atât, pentru că noi considerăm că este de datoria procuraturii să facă investigații mai aprofundate. Ni s-a promis că în termen de 30 de zile ni se va comunica dacă va fi deschis un dosar penal sau nu”, a menționat președintele PAS. 

Întrebată de presă dacă cunoaște riscurile în care procurorii vor spune că denunțul este unul fals, Maia Sandu a ținut să precizeze încă odată cu denunțul său nu este fals. 

„Eu nu am făcut niciun denunț fals. Am discutat cu procurorul ce se întâmplă dacă nu va fi deschis un dosar. Desigur că noi vom contesta toate deciziile, în toate instanțele, dacă nu va fi deschis un dosar penal. Procuratura are șansa să ne demonstreze că nu este Procuratura lui Plahotniuc. Dacă acești oameni vor face altfel, societatea trebuie să știe”, a adăugat Maia Sandu. 

Amintim că PAS a depus la Procuratura Generală, la 21 septembrie, un denunț împotriva liderului Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc, cu cererea de a-l trage la răspundere penală pentru uzurparea puterii în stat.

------------------------ Sandu a remarcat că PDM, care, la alegerile parlamentare din 2014, a obținut 15% din voturile alegătorilor, iar ca urmare s-a ales cu 19 mandate din 101 în Parlament, în prezent deține majoritatea, forțând mai mulți deputați să lase formațiunile din care au făcut parte și să adere la democrați. Parlamentul a ajuns o instituție care adoptă deciziile impuse de către Vlad Plahotniuc, a declarat liderul PAS.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a spus că Vlad Plahotniuc controlează astăzi și puterea executivă. Toate deciziile Guvernului sunt anunțate de către Vlad Plahotniuc, iar Guvernul se întrunește doar în ședințe formale pentru a confirma ceea ce indică „șeful”.

Ulterior procurorul șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă a declarat pentru Deschide.MD că Maia Sandu a fost invitată pentru a fi înștiințată conform Codului de Procedură Penală despre răspunderea penală pe care ar putea să o poarte având dacă se va adeveri că denunțul este fals.