Igor Dodon anunță că va bloca inițiativa unui grup de deputați cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba oficială a Republicii Moldova. El a declarat joi, 12 octombrie, pentru agenția rusă RIA Novosti că limba oficială a R. Moldova este limba moldovenească și nu română, așa cum își doresc unii.

Nu este exclus că procedura [de modificare a Constituției] va fi inițiată. Socialiștii și președintele categoric nu o vor susține. Eu voi bloca inițiativa cu privire la modificarea limbii de stat”, a menționat Dodon pentru sursa citată.

Șeful statului și-a exprimat speranța că în Parlament nu se vor găsi 67 (majoritatea constituțională) de voturi.

Dar dacă vor vota, eu nu voi promulga. Limba noastră maternă este moldovenească. Așa a fost și așa va fi”, a declarat el.

Amintim că joi, 12 octombrie, președintele fracțiunii PLDM din Parlament, Tudor Deliu, a anunțat că a fost găsit numărul minim necesar de 34 de semnături pentru inițierea procedurii de modificare a Constituției în ceea ce privește limba oficială a Republicii Moldova. În aceste condiții, parlamentarul a anunțat că proiectul de lege va fi expediat Curţii Constituționale spre avizare.

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a inițiat procedura de modificare a articolului Constituției și anume schimbarea sintagmei „limbă moldovenească cu grafie latină” în „limba română”. Am dorit să restabilim un adevăr istoric. Ne bucură faptul că astăzi am reușit să colectăm numărul necesar de semnături, pentru ca proiectul să fie expediat la Curtea Constituțională. Astăzi, fracțiunea PLDM va expedia la Curtea Constituțională proiectul pentru avizare și sperăm ca în timpul apropiat vom purcede cu ajutorul tuturor deputaților la modificarea acestui articol din Constituție”, a declarat politicianul în fața jurnaliștilor.

----Acum o lună, PLDM a anunțat elaborarea unui proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție, propunând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”.

În Nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.