Partidul Socialiştilor a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul local privind revocarea primarului Dorin Chirtoacă. Pachetul de acte necesare a fost depus ieri la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Chișinău.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat joi seara, pe pagina sa de Facebook, că, începând cu vineri, 13 octombrie, PSRM intră în campanie electorală.

La 19 noiembrie, trebuie să salvăm Chișinăul de dezmățul, haosul, incompetența și indiferența care au dominat în administrația locală timp de 10 ani. Sunt convins – chișinăuienii vor opta pentru dezvoltare. Iar primăvara, după referendum, vor avea loc alegerile unui nou primar. Vă îndemn să lăsăm ambițiile și divergențele ideologice și identitare - trebuie să salvăm Chișinăul”, a scris șeful statului.

Amintim că CECE Chișinău a anunțat că începând cu 12 octombrie formațiunile politice care vor să participe la campania electorală cu privire la referendumul de revocare din funcție a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, pot, să depună documentele de înregistrare în calitate de concurent electoral.

Documentele pot fi depuse până la data de 21 octombrie, inclusiv.

----Zilele trecute Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al participanților la plebiscit. Astfel, concurenții electorali nu vor putea cheltui mai mult de 16 508 739 lei pentru agitația electorală.

Referendumul „anti-Chirtoacă” a fost fixat pentru data de 19 noiembrie. La această oră, șapte partide au anunțat deja că vor boicota plebiscitul. Este vorba despre PDM, PUN, PL, PAS, PLDM, PNL și PLR.

Platforma „DA” a anunțat că nu se va implica în scrutin, lăsând cetățenii să decidă înşişi dacă vor participa la vot. Totodată, PPEM a anunțat „o poziție neutră” față de referendumul „anti-Chirtoacă”.

PSRM și PCRM au anunțat că vor participa la plebiscit și că îi vor îndemna pe locuitorii orașului să voteze revocarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă. În acest scop sunt necesare voturile "pentru" a cel puţin 163 570 de alegători.

Dorin Chirtoacă a solicitat instanței de judecată suspendarea procesului penal intentat în privința sa pe perioada campaniei. El a dorit să fie înregistrat în calitate de concurent electoral, motiv pentru care a cerut magistraților eliberarea din arestul la domiciliu. Prin hotărârea din 11 octombrie a Judecătoriei Chișinău, măsura preventivă de arest a fost prelungită pentru încă 30 de zile, iar solicitarea edilului a fost respinsă.