Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a purtat astăzi un dialog cu ziariștii de limba rusă din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul clubului de presă „Rezonanța Socială”, moderată de jurnalistul Artur Efremov. Este o premieră când un politician român de o asemenea anvergură a dat curs invitației, fapt constatat chiar de organizatorii conferinței. Dialogul s-a axat pe mai multe subiecte, care vizau clasa politică din R.Moldova, viitorul regiunii transnistrene în procesul de reunificare a Moldovei cu România, eventuala reacție a Uniunii Europene la decizia celor două state de a elimina frontiera de pe Prut, dar și experiența deloc ușoară a României în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu – supererou

Una dintre primele întrebări adresate lui Traian Băsescu a ținut de motivația sa pentru care a decis să se implice în politica din R.Moldova. Fostul președinte al României a fost întrebat cu cine s-ar asocia: Captain America, Spider-Man, Hulk sau un nou Helmut Kohl al secolului XXI.

Spider-Man nu vreau să fiu, dar nici Helmut Kohl nu pot să fiu. Sunt Traian Băsescu care nu vrea nimic de la dumneavoastră decât să vă explic, cetățenilor din R. Moldova, că soluția corectă pentru a avea o perspectivă de prosperitate și o garanție de securitate este reunificarea țării – Unirea Republicii Moldova cu România. Acesta este obiectivul”, a declarat ex-președintele României.

Relațiile moldo-române și sprijinul constant al României pentru Republica Moldova

Cetățenii din stânga Prutului au origini românești. Orice țară-mamă are obligația față de o minoritate care fără voia ei a fost scoasă din teritoriul național, a fost scoasă din națiunea română fără să o întrebe nimeni. Nu există români care să fi fost întrebați dacă vor să devină cetățeni ai Uniunii Sovietice… Noi am încercat să ajutăm R. Moldova. Cel puțin în mandatul meu România a avut o politică coerentă de a se apropia de R.Moldova și de a-și redobândi credibilitatea în fața cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat ex-președintele României.

Traian Băsescu a adus mai multe exemple, precum adoptarea Legii cetățeniei care a permis simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române, majorarea numărului de burse pentru tinerii din R.Moldova care au decis să facă studii în România de la 120 la 5000, acordarea unui credit nerambursabil de 100 milioane de euro pentru renovarea grădinițelor, acordarea ajutorului pentru depășirea consecințelor inundațiilor din anul 2010, dar și sprijinul politic în procesul de obținere a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană și semnarea Acordului de Asociere.

Mentalitatea comunistă a românilor și calea de tranziție a Republicii Moldova

Un analist ne-a spus în anul 1990 că avem nevoie de 20 de ani să scăpăm de educația din timpul comunismului, mai exact până când să acceptăm o economie de piață, competiție, promovare după principiul meritocrației. Din păcate în 2010 s-au terminat cei 20 de ani și probabil că mai avem nevoie de încă 20 de ani să scăpăm de toate zgura din perioada comunistă. Încă nu ne-am deprins că primul responsabil pentru viața lui este fiecare cetățean. Încă așteptăm să vină statul să dea de lucru, salariu, ajutoare sociale, să are pământul”, a declarat ex-președintele român, precizând că problema constă în faptul că generațiile mai în vârstă transmit urmașilor săi aproape aceleași mentalități.

În ceea ce privește R.Moldova, Traian Băsescu a subliniat că politicienii din R.Moldova își mint cetățenii mult mai mult decât cei din România. Drept exemplu el a adus declarațiile guvernării precum că odată cu implementarea Acordului de Asociere, calea spre aderare la Uniunea Europeană va fi deschisă: „Arătați-mi măcar un singur om politic cărui i-a spus un responsabil major de la Bruxelles că atunci când vor fi îndeplinite condițiile o să intrați în Uniunea Europeană”.

O altă problemă este că aveți un Guvern pro-vest și aveți un mare partid, Partidul Socialiștilor al domnului președinte Dodon, care spune că vrea în Uniunea Vamală, în Uniunea Eurasiatică. Aici este marea vulnerabilitate a drumului spre Vest al Republicii Moldova. În România am avut și noi partide extremiste, dar nici un partid, nici un lider politic din România nu și-a permis să încerce să transforme în voturi nemulțumirea populației datorată tranziției, ceea ce în R.Moldova din păcate se întâmplă. S-a găsit un partid care spune că nu vedeți ce rău este cu tranziția, Bruxelles-ul ne impune să facem ba una, ba alta. De fapt, este un proces de compatibilizare a legislației și a vieții economice și sociale cu Uniunea Europeană. Proces, pe care Bruxelles-ul speră să-l consolideze în R.Moldova ca țară care face parte din Parteneriatul Estic. Faptul că s-a găsit un partid care să valorifice nemulțumirea populației legată de această perioadă dificilă de transformări uriașe care se produc în R. Moldova va face și mai greu drumul către Vest. Slava Domnului că în România nu a existat un asemenea partid”, a menționat fostul președinte al României.

„Cu plăcere voi discuta cu Dodon”

În cadrul discuțiilor purtate, Traian Băsescu a fost întrebat de moderator cine după părerea sa ar fi principalul inamic al intereselor României în R.Moldova, Igor Dodon sau Vlad Plahotniuc, la care ex-președintele român a declarat că „măcar Dodon este sincer și știi la ce să te aștepți de la el”.

Totodată, Traian Băsescu a spus că ar accepta o invitație de a participa la o dezbatere cu Igor Dodon, chiar dacă ei au viziuni diferite despre R.Moldova. Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) a fost întrebat și despre politica unionistă pe care o promovează și dacă ar permite unor politicieni din afara țării să facă „agitație pentru distrugerea țării” în România.

Să mă credeți că în Transilvania, în zonele locuite de unguri, vin foarte mulți politicieni maghiari care vorbesc despre autonomia Ținutului Secuiesc, care își aduc aminte că Dieta de la Pesta din 1848 a votat unirea Transilvaniei cu Ungaria și nu-i arestează nimeni. În România oricine are dreptul să-și exprime punctele de vedere”, a menționat el.

Ex-președintele României a declarat că și Igor Dodon va putea să poarte discuții la Iași cu moldovenii de peste Prut referitor la unirea cu R.Moldova și nimeni nu-i va interzice să-și exprime orice punct de vedere.

Despre clasa politică din Republica Moldova

Întrebat despre politicienii din Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că în toți acești ani a susținut mai mulți politicieni cu viziuni spre Vest, însă la această etapă nu are alți parteneri decât liderii PUN Anatol Șalaru și Ana Guțu, dar și deputatul în Parlamentul României, Constantin Codreanu.

Rugat să-și exprime opinia în legătura cu Maia Sandu, fostul președinte al României a spus că indiferent de neînțelegerile care au apărut, el tot pe lidera PAS ar fi susținut-o în cazul unei noi lupte electorale împotriva lui Dodon.

Nu am nicio problemă cu Maia Sandu. Am una singură. M-a șocat atitudinea față de propria țară la o dezbatere care s-a organizat la Vilnius. Dar vă spun că dacă astăzi Maia Sandu ar candida împotriva lui Dodon, tot pe Maia Sandu aș susține-o”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a enumerat mai mulți politicieni care au avut parte de sprijinul său. Este vorba de Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Vlad Filat.

Traian Băsescu: Am fost susținător și a lui Filat, fără să știu cu ce se ocupa aici, și al partidului lui Filat.
Artur Efremov: Am văzut la ecranele TV cu ce se ocupa, inclusiv când discuta cu dumneavoastră.
Traian Băsescu: Am văzut și eu și a fost neplăcut, dar bine pentru el. L-am văzut la televizor și era pe viu”.

Referindu-se la președintele PPEM, Iurie Leancă, Traian Băsescu a anunțat că a rămas surprins de viziunile sale unioniste.

M-a surprins poziția fostului prim-ministru Iurie Leancă care a declarat ieri că a devenit unionist. Doamne ajută! Poate mai devin și alții”, a menționat el.

Statutul regiunii transnistrene după Unire va fi discutat între România, Ucraina și Rusia

România trebuie să pornească de la premisa că Unirea implică întreg teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, dar nu are dreptul să uite că frontiera ei a fost pe Nistru. Dacă ar ajunge Chișinăul și Bucureștiul la o concluzie politică ce ar urma să ducă spre Unire, Transnistria va fi subiect de negociere cu Federația Rusă, Ucraina, România și Chișinăul”, a declarat Traian Băsescu, precizând că soluții la acest subiect se vor găsi cu certitudine.

UE va accepta aderarea R.Moldova în spațiul comunitar prin Unirea cu România.

UE nu va refuza decizia politică a două state. Niciodată România, dacă ar vrea de capul ei, n-ar reuși să se unească cu R.Moldova. Dacă cele două state, prin negociere și decizie politică vor decide să facă unirea, nimeni nu-i va putea împiedica dintr-un motiv simplu, pentru că în Europa s-a creat un precedent care se numește Germania”, a precizat ex-președintele României.

„Vom face coaliție doar cu partidele pro-europene și unioniste”

Traian Băsescu a fost întrebat de ziariști cu cine ar fi gata să facă coaliție după alegerile parlamentare din R.Moldova din 2018. Fostul lider de la Cotroceni a precizat că înafară de unioniști este gata să meargă la dialog cu formațiunile pro-europene care vor înțelege mai devreme sau mai târziu că lozinca cu integrarea europeană a Republicii Moldova nu funcționează.

Cu orice partid unionist sau partid pro-european. Pro-europenii până la urmă vor înțelege că această lozincă nu funcționează, că nu pot intra în Uniunea Europeană și că drumul spre Bruxelles trece prin București. Pro-europenii și unioniștii vor fi partenerii noștri”, a punctat el.