În regiunea ucraineană Crimeea, ocupată de către Federația Rusă, la 10 octombrie a avut loc adunarea reprezentanților Diasporei ucrainene din diferite țări, inclusiv din Republica Moldova. Deși reprezentantul Diasporei ucrainene în Republica Moldova este Mihail Bagas, la eveniment a mers președintele Congresului Comunităților ruse din Republica Moldova, Valerii Klimeko.

Din presa rusă (RiaNovosti) am aflat că lista reprezentanților diasporei a fost ținută în secret în scopul asigurării securității.

Într-un material realizat de canalului rus de televiziune „NTV”, camerele de luat vederi l-au surprins pe Valerii Klimenko la adunarea reprezentanților Diasporei ucrainene din Crimeea. Potrivit materialului difuzat, scopul adunării a fost „prezentarea altei societăți ucrainene fără naționalism și fără politica modernă a Kievului”. 

Solicitat de către DESCHIDE.MD președintele Diasporei ucrainene din Republica Moldova, Mihail Bagas, a declarat că la această adunare n-au fost prezenți reprezentanții adevărați ai diasporei ucrainene, scopul adevărat fiind de a ascunde crimele Federației Ruse din Ucraina. 

„Adunarea în cauză nu reprezintă diaspora adevărată. Diaspora mondială oficială are un statut special, recunoscut de toată lumea și există de 10 ani. Diaspora adevărată consideră Crimeea teritoriu ocupat de Federația Rusă – țară agresor!! Niciun ucrainean cu demnitate nu va participa la această minciună, creată pentru a ascunde crimele ruse. Niciun om care se respectă nu poate fi de partea țării care a ocupat o parte istorică a teritoriului țării sale. Niciun ucrainean nu va susține Rusia. Iar adunarea în cauză este o ficțiune, inclusiv ca și reprezentantul ucrainenilor din Moldova – Klimenko, care întotdeauna s-a declarat rus”, a declarat Bagas.

Reporterii DESCHIDE.MD l-au contactat în nenumărate rânduri și pe Valerii Klimenko pentru a-i cere un comentariu vis-a-vis de participarea sa la adunarea din Crimeea, însă de fiecare dată fără succes.

Klimenko, care a fost și liderul partidului „Ravnopravie”, actualul partid „Șor” a avut mai multe apariții în presă legate de poziția radicală pro-rusă.

În 2014, Klimeko îl amenința pe președintele Ucrainei, Alexandr Turcinov că trimite 4000 de militari ruși din Republica Moldova pentru apărarea populației rusofone din Ucraina.

Klimenko, prin vocea Congresului Comunităților ruse din Republica Moldova, a  anunțat recent că Republica Moldova s-ar putea transforma într-o zonă de conflict similară cu Donbasul în condițiile în care Chișinăul nu va renunța la hotărârile „rusofobe”, cum ar fi expulzarea diplomaților ruși din R.Moldova.

„Congresul comunităților de ruși din Republica Moldova califică aceste acțiuni ca fiind periculoase. Sociologii au stabilit deja că practica dată duce la dezbinarea societății și la apariția conflictelor între etnii. Un exemplu în acest sens poate fi Ucraina, mai exact regiunea Donbas. Prin urmare, Republica Moldova, la fel s-ar putea transforma într-un conflict similar cu cel din estul Ucrainei. Declarăm inadmisibilă cultivarea sentimentelor de rusofobie, mai ales de către instituțiile statului.”, se mai arată în notă.

Klimeko surprins, făcând un gest obscen, de către jurnalistul Oleg Brega.