Președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a explicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cum denunțul Maiei Sandu la Procuratura Generală împotriva liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, se transformă într-un „bine” pentru Plahotniuc, facilitându-i calea de eschivare în fața CEDO de la răspunderea penală a liderului PDM.

Întrebat de către jurnaliști cum comentează faptul că Maia Sandu a fost invitată la Procuratura Generală pentru a i se explica că este pasibilă de răspundere penală, dacă se va dovedi că denunțul său împotriva lui Vlad Plahotniuc este fals, Andrei Năstase a declarat că nu vrea să comenteze acțiunile politice pe care nu le împărtășește.

„Nu știu dacă este cazul să comentez acțiunile politice pe care noi nu le împărtășim. Noi nu ne-am adresat la procuratura lui Plahotniuc lesne de înțeles, Procuratura este capturată și nu mergem să-l reclamăm pe Plahotniuc la structura care-i aparține lui”, a declarat liderul PPPDA.

Referindu-se la avertizarea Maiei Sandu de către Procuratura Generală în sensul răspunderii penale pentru un posibil denunț fals, Năstase a declarat că aceasta nu e decât o procedură ordinară.

„Cât privește, aceasta este o procedură ordinară, atunci când cel care face un denunț, sigur trebuie să fie preîntâmpinat de răspunderea penală pe care o poartă în conformitate cu legislația pentru un denunț calomnios sau un denunț fals. Platforma Demnitate și Adevăr nu se adresează la instituția lui Plahotniuc, pentru a-l investiga pe Plahotniuc”, a spus Năstase

Președintele Paltformei DA a explicat cu lux de detalii cum ordonanțele neîncepute pe numele lui Vlad Plahotniuc „îi fac un bine”, deoarece acestea îl vor ajuta să scape de răspundere penală chiar și în fața CEDO.

Am să vă spun, ca și jurist, un motiv, lesne de înțeles pentru juriști și mai puțin pentru publicul larg. Atunci când Plahotniuc va pleca, și el va pleca de la putere să știți, el va avea zeci, sute de ordonanțe de începere a urmăririi penale pe numele său, pe toate capitolele, atunci când vom vorbi de uzurparea puterii în stat va avea o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale făcute de către Harunjen sau de către Gurin sau de toți ei luați împreună, pe rând o să facă câte una. Atunci când e vorba de capturarea media, de atacuri raider din media, din sistemul bancar și așa mai departe el iarăși va avea câte o ordonanță. De asta eu nu vreau să-i facilitez acest drum a lui Plahotniuc prin care el va veni atunci când se va schimba puterea în R.Moldova și va flutura: iată am ordonanța unei justiții. Pentru că CEDO va trebui să țină cont atunci și de asemenea ordonanțe și va fi mult mai complicat procesul de punere a lui Plahotniuc sub acuzare după ce el își va croi tot felul de asemenea ordonanțe. Platforma Demnitate și Adevăr nu face acest lucru conștientă de faptul că de fapt i-ar face un bine lui Plahotniuc l-am reclama la instituțiile controlate de el”, a mai spus Năstase.

Solicitat de către DESCHIDE.MD, secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că „Domnul Năstase are opinia proprie așa cum o are și PAS. Și chiar dacă avem un parteneriat strategic este bine că fiecare partid are agenda sa”.

Amintim că luna trecută Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus la Procuratura Generală un denunț împotriva liderului Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc, cu cererea de a-l trage la răspundere penală pentru uzurparea puterii în stat. Liderul PAS, Maia Sandu, a spus că liderul PDM controlează toate puterile în stat.

Ulterior, Maia Sandu a fost invitată la Procuratura Generală. Procurorul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a declarat pentru Deschide.MD că Maia Sandu a fost invitată pentru a fi înștiințată conform Codului de Procedură Penală despre răspunderea penală pe care ar putea să o poarte, având în vedere conținutul plângerii sale. 

„Dacă dânsa își va asuma prin semnătură acest lucru, atunci noi vom putea demara un proces penal în baza plângerii ei. Mâine este invitată pentru o acțiune de procedură și anume înștiințarea despre această răspundere penală pentru conținutul demersului său”, ne-a declarat Nicolae Chitoroagă.

Astăzi după ce liderul PAS Maia Sandu a fost audiat de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Procuratura Generală a emis un comunicat de presă, în care sunt oferite detalii referitoare la aceste audieri.

„Invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în scopul bunei desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale. De asemenea, motivaţia aducerii la cunoştinţa denunţătorului a prevederilor legate este o măsură obligatorie, nu opţională, impusă de rigorile art.263 alin.(7) din Codul de procedură penală, potrivit cărora: persoanei care face denunţ sau plângere i se explică răspunderea pe care o poartă în caz dacă denunţul sau plângerea este intenţionat calomnios/oasă, fapt care se consemnează în procesul-verbal sau, după caz, în conţinutul denunţului sau al plângerii şi se confirmă prin semnătura persoanei care a făcut denunţul sau plângerea", este menționat în comunicatul Procuraturii.