Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, anunță că a fost găsit numărul minim necesar de 34 de semnături pentru inițierea procedurii de modificare a Constituției în ceea ce privește limba oficială a Republicii Moldova. În aceste condiții, parlamentarul a anunțat că proiectul de lege va fi expediat chiar azi Curții Constituționale spre avizare.

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a inițiat procedura de modificare a articolului Constituției și anume schimbarea sintagmei „limbă moldovenească cu grafie latină” în „limba română”. Am dorit să restabilim un adevăr istoric. Ne bucură faptul că astăzi am reușit să colectăm numărul necesar de semnături, pentru ca proiectul să fie expediat la Curtea Constituțională. Astăzi, fracțiunea PLDM va expedia la Curtea Constituțională proiectul pentru avizare și sperăm ca în timpul apropiat vom purcede cu ajutorul tuturor deputaților la modificarea acestui articol din Constituție”, a declarat politicianul în fața jurnaliștilor.

Tudor Deliu a dat citire listei deputaților care au semnat documentul. Este vorba de parlamentarii aleși în urma alegerilor din 2014 pe listele PLDM și PL, chiar dacă unii dintre aceștia au aderat acum la alte formațiuni sau rămân deputați neafiliați:

 1. Tudor Deliu;
 2. Maria Ciobanu;
 3. Grigore Cobzac;
 4. Iurie Țap;
 5. Vadim Pistrinciuc;
 6. Ștefan Creangă
 7. Eugen Bodarev;
 8. Vladimir Hotineanu;
 9. Aliona Goța;
 10. Lilian Carp;
 11. Valeriu Ghilețchi;
 12. Mihaela Spătaru;
 13. Iurie Leancă;
 14. Eugen Carpov;
 15. Octavian Grama;
 16. George Mocanu;
 17. Simion Grișciuc;
 18. Iurie Dîrda;
 19. Nicolae Olaru;
 20. Iurie Chiorescu;
 21. Mihai Ghimpu;
 22. Roman Boțan;
 23. Petru Cosoi;
 24. Ion Apostol;
 25. Ion Casian;
 26. Ștefan Vlas;
 27. Nae-Simion Pleșca;
 28. Ion Balan;
 29. Nicolae Juravschi;
 30. Oleg Ogor;
 31. Vladimir Cernat;
 32. Artur Gutium;
 33. Valerian Bejan.

Vreau să-i mulțumesc și sper că vom reveni la un adevăr istoric”, a spus el.

Pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a 2/3 din deputați, ceea ce constituie 68 de voturi.

----Amintim că acum o lună PLDM a anunțat elaborarea unui proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție, propunând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”.

În Nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.