Dodon a mers la Soci degeaba: n-a dobândit nici statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, nici preşedinţia CSI pentru R. Moldova în 2018, liderii ţărilor post-sovietice arătându-se reticenţi în acest sens. În oraşul de pe litoralul estic al Mării Negre, Igor Dodon a luat parte la lucrările Consiliului șefilor de stat al Uniunii Economice Eurasiatice și ale Comitetului executiv al Comunității Statelor Independente.

În martie 2017 Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a venit cu inițiativa ca președinția CSI să-i fie întoarsă Republicii Moldova în anul 2018, după ce autoritățile moldovenești au refuzat această funcție în 2017. Igor Dodon a scris atunci că o decizie în acest sens a și fost luată în cadrul Comitetului executiv al CSI. Totuși, această solicitare nu a fost susținută de alți reprezentanții CSI-ului.

Acest lucru este imposibil în anul viitor, pentru că președinția va fi preluată de Tadjikistan. Posibil, acest lucru va avea loc peste doi ani, în anul 2019”, a declarat Igor Dodon după întrevederea din 10 octombrie cu omologul său rus, Vladimir Putin.

O altă problemă pe care a întâmpinat-o Dodon, ține de obținerea statutului de observator pentru Republica Moldova în cadrul UEEA.

Șeful statului a declarat acum câteva zile că speră foarte multe ca R. Moldova să obțină statutul de observator miercuri, 11 octombrie, însă nici aici nu a avut sorți de izbândă.

Discuţiile în cadrul şedinţei Consiliului şefilor de stat UEEA au fost deschise şi fructuoase. Liderii ţărilor ce fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică au salutat cererea Republicii Moldova de a obţine statutul de stat-observator în cadrul acestei structuri. A fost examinată, din aspect conceptual, chestiunea privind aprobarea regulamentului privind participarea la UEEA a ţărilor-observatoare. A fost luată decizia de ajustare a tuturor momentelor tehnice, legate de această chestiune”, a scris Dodon, ce-i drept, fără a se referi la o decizie concretă.

Astfel, Dodon se întoarce acasă cu declarații frumoase, dar fără rezultate.