Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu a fost astăzi invitată de procurori pentru a i se aduce la cunoștință prevederile articolul 311 din Codul Penal despre răspunderea penală în cazul unui denunț fals. Deși a calificat acest lucru ca fiind o intimidare, Maia Sandu a semnat și a declarat că nu renunță la acest denunț, astfel liderei PAS i-a fost acordată calitatea de martor.

După ce a ieșit din clădirea procuraturii, Maia Sandu, a declarat presei că procurorul i-a adus la cunoștință articolul 311 din Codul Penal,, care se referă la răspunderea penală în cazul unui denunț fals.

În același context am fost invitată mâine în calitate de martor, fiindcă astăzi, după ce ne-au fost aduse la cunoștință prevederile art. 311, mi-a fost înaintată calitatea de martor”, a declarat Maia Sandu. 

Fiind întrebată de presă cum califică faptul că a fost preîntâmpinată în legătură cu răspunderea pe care o poartă în cazul unui denunț fals, liderul PAS a declarat:Interpretăm acest lucru ca o intenție de intimidare în contextul în care ne amintim de denunțul lui Igor Dodon la care pur și simplu am primit un răspuns fără niciun element de spectacol. Aici s-a mers mai departe și procurorul a ținut să continuie acest spectacol și să-mi aducă la cunoștință această prevedere din Codul Penal, prin care a sperat că voi renunța la acest denunț. Nu renunțăm, pentru că noi chiar credem că este un caz de uzurpare a puterii în stat, un caz de capturare a statului. Noi am invocat informațiile prezentate în spațiul public de mai mulți oameni, iar acum este datoria procuraturii să verifice aceste lucruri și dacă se confirmă să meargă mai departe în instanța de judecată”.

Maia Sandu a exemplificat câteva „probe” ale denunțului și anume faptul că un partid care a luat doar 15% a ajuns să controleze o majoritate parlamentară dar și faptul că președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc vorbește în briefing-urile PD în numele instituțiilor statului, Guvern, Parlament, Procuratură”

Avocatul președintei PAS a anunțat că procurorii au pornit un proces penal și că urmează să fie interogate anumite persoane, inclusiv și Vlad Plahotniuc”

------------------ Amintim că PAS a depus la Procuratura Generală la data de 21 septembrie un denunț împotriva liderului Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc, cu cererea de a-l trage la răspundere penală pentru uzurparea puterii în stat.

Sandu a remarcat că PDM, care la alegerile parlamentare din 2014 a obținut 15% din voturile alegătorilor, iar ca urmare s-a ales cu 19 mandate din 101 în Parlament, în prezent deține majoritatea, forțând mai mulți deputați să lase formațiunile din care au făcut parte și să adere la democrați. Parlamentul a ajuns o instituție care adoptă deciziile impuse de către Vlad Plahotniuc, a declarat liderul PAS.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a spus că Vlad Plahotniuc controlează astăzi și puterea executivă. Toate deciziile Guvernului sunt anunțate de către Vlad Plahotniuc, iar Guvernul se întrunește doar în ședințe formale pentru a confirma ceea ce indică „șeful”.

Ulterior procurorul șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă a declarat pentru Deschide.MD că Maia Sandu a fost invitată pentru a fi înștiințată conform Codului de Procedură Penală despre răspunderea penală pe care ar putea să o poarte având dacă se va adeveri că denunțul este fals.