Formațiunile politice care vor să participe la campania electorală cu privire la referendumul de revocare din funcție a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, pot, începând cu ziua de azi, să depună documentele de înregistrare în calitate de concurent electoral. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către secretarul Consiliului electoral al circumscripției electorale (CECE) municipale Chișinău, Ina Babin.

Zilnic, începând cu orele 9.00 și până la 17.00, pot fi depuse actele pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral. Documentele pot fi depuse până la data de 21 octombrie, inclusiv”, a declarat ea.

Întrebată dacă anumite partide și-au anunțat deja intenția de a depune dosarul pentru înregistrare, Ina Babin a dat un răspuns negativ.

Deocamdată nu ne-a anunțat nimeni despre dorința de a se înregistra în calitate de concurent electoral. La noi, acum, încă merg lucrările de amenajare a oficiului”, a precizat ea.

Amintim că zilele trecute Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al participanților la plebiscit. Astfel, concurenții electorali nu vor putea cheltui mai mult de 16 508 739 lei pentru agitația electorală.

CECE va avea la dispoziție 3 zile pentru a verifica documentele și a decide înregistrarea sau neînregistrarea doritorilor de a participa în campania electorală.

----Referendumul „anti-Chirtoacă” a fost fixat pentru data de 19 noiembrie. La această oră, șapte partide au anunțat deja că vor boicota plebiscitul. Este vorba despre PDM, PUN, PL, PAS, PLDM, PNL și PLR.

Platforma „DA” a anunțat că nu se va implica în scrutin, lăsând cetățenii să decidă înşişi dacă vor participa la vot. Totodată, PPEM a anunțat „o poziție neutră” față de referendumul „anti-Chirtoacă”.

PSRM și PCRM au anunțat că vor participa la plebiscit și că îi vor îndemna pe locuitorii orașului să voteze revocarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă. În acest scop sunt necesare voturile "pentru" a cel puţin 163 570 de alegători.

Dorin Chirtoacă a solicitat instanței de judecată suspendarea procesului penal intentat în privința sa pe perioada campaniei. El a dorit să fie înregistrat în calitate de concurent electoral, motiv pentru care a cerut magistraților eliberarea din arestul la domiciliu. Prin hotărârea de ieri a Judecătoriei Chișinău, măsura preventivă de arest a fost prelungită pentru încă 30 de zile, iar solicitarea edilului a fost respinsă.