Maia Sandu consideră că eventuala susţinere pe care a anunţat-o pentru ea Vlad Plahotniuc - în cazul în care Marian Lupu nu ajunge în turul II - este o strategie politică pentru a o compromite şi a-i reduce şansele în cursa electorală.

Liderul PAS a început să comenteze subiectul aseară în cadrul dezbaterilor electorale de la Pro TV, dar a fost întreruptă de socialistul Ion Ceban. 

Reprezentantul PSRM l-a întrebat pe democratul Sergiu Sârbu pe cine ar vota partidul său, dacă ar fi să aleagă între Maia Sandu şi Igor Dodon. Cel din urmă a răspuns că că PD nu va trebui să aleagă neapărat între cele două opţiuni, pentru că în turul II va ajunge Marian Lupu. Ceban a continuat cu o replică sarcastică: Cu jumătate de oră înainte de a veni în acest studiou a apărut o ştire pe Deschide.MD făcută dintr-un interviu de-al lui Plahotniuc: "În turul ar vota-o pe Maia Sandu. Igor Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova". Tu nu te-ai consultat la partid, o să primeşti  nota şi o să-ţi taie din salariu".

În acest moment, Maia Sandu a intervenit, comentând: Este un alt joc al acestor doi parteneri aicea şi, dacă Plahotniuc crede că aşa o să-mi reducă mie şansele .... [n.r.: nu şi-a continuat gândul pentru că a fost întreruptă].

(UPDATE 10:15): După ce a fost întreruptă, ieri, în cadrul dezbaterilor, Maia Sandu a revenit astăzi cu un comentariu integral pe Facebook. Ea opinează că „susținerea” lui Plahotniuc în turul II „îi va crește șansele pentru victorie lui Igor Dodon - un măscărici care i-a demonstrat loialitate de-a lungul timpului”.

Lui Plahotniuc îi este frică de faptul că cele trei partide au desemnat un candidat comun. Încercarea lui disperată de a mă compromite prin împroșcare cu propria mizerie arată doar lașitate și frică. Ştiind că murdăreşte orice atinge, el vine cu ideea că m-ar sprijini în turul II. Crede că așa îi va crește șansele lui Dodon să câștige alegerile. Dodon, care i-a demonstrat loialitate de-a lungul timpului, va fi un măscărici care îi va face jocul”, a scris ea.

 

Şi Igor Dodon a reacționat la mesajul transmis de prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc, prin care acesta îl amenință cu proteste, dacă ajunge președinte și abandonează parcursul european al Republicii Moldova. Democratul a spus că Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova și un om care insistă în ambițiile lui greșite și dăunătoare. Dodon a opinat că Vlad Plahotniuc nu este în postura în care să vorbească despre revoluție, pentru că anume pe el „revoluția îl paște”.

„Îl asigur că președinte nu va deveni nici PDM-istul Lupu, nici membra din guvernele AIE, votată de el, Maia Sandu. Ambii sunt compromiși în guvernarea oligarhică. De această dată poporul va decide, nu Plahotniuc. Punct”, a conchide Dodon.

Revenim la Maia Sandu, pentru a mai preciza un lucru important: deşi anterior spunea că, în cadrul unui referendum privind Unirea dintre Republica Moldova şi România, ea ar vota PENTRU, aseară, la dezbaterile de la Pro TV a refuzat să reconfirme acest lucru. "Eu cred în democraţie şi o sa fac ce vor vrea cetăţenii acestei ţări". 

Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat ieri într-un interviu pentru portalul Allmoldova că Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova și un om care insistă în ambițiile lui greșite și dăunătoare, iar Maia Sandu este corect direcționată, spune ce gândește, chiar dacă o dă în bară de multe ori. Acesta s-a referit astfel la candidatul la Președinție care ar beneficia de susținerea PD în cazul în care Marian Lupu nu se va califica în turul 2.

„Între Maia Sandu și Igor Dodon, îl aleg pe Marian Lupu, desigur. Dacă e, însă, să comparăm cei doi candidați indicați de dvs., Dodon este un pericol real pentru Republica Moldova și un om care insistă în ambițiile lui greșite și dăunătoare. El nu e un pericol pentru mine sau PDM, noi i-am făcut față fără probleme până acum (vedeți și moțiunea de cenzură eșuată de acum 3 săptămâni), dar ‎el are o capacitate extraordinară de manipulare și ar putea, din postura de președinte, să pună țara pe o cale extrem de periculoasă. Maia Sandu cred că este corect direcționată, spune ce gândește, chiar dacă o dă în bară de multe ori și o duc șmecherii de nas, o folosesc în războaiele lor, cel puțin pare sinceră și nu am văzut să promoveze idei dăunătoare interesului național. Poate nu ar fi un președinte bun, dar nu cred că s-ar apuca să distrugă țara. Indiferent de situație, rămân la ideea că Republica Moldova trebuie condusă de un președinte pro-european”, a declarat Vlad Plahotniuc.