Fostul președinte al Mișcării social-politice „Ravnopravie”, Valeriu Klimenco, este obligat să dezmintă „informația defăimătoare” expusă în cadrul unei emisiuni televizate despre președintele Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, precum că aceasta este „un reprezentant al organizației politice cu viziuni extremiste”, dar și să achite 10 mii lei drept prejudiciu moral. Decizia a fost pronunțată azi de magistrații Curții Supreme de Justiție.

Potrivit materialelor dosarului, la data de 10 iunie 2014 Vitalia Pavlicenco a depus o cerere de chemare în judecată împotriva lui Valeriu Klimenco privind dezmințirea defăimătoare și repararea prejudiciului material în mărime de 100 mii lei.

Liderul PNL a indicat în motivarea acțiunii că la data de 4 mai 2014, în cadrul emisiunii VOX Publika de la postul de televiziune PublikaTV, Valeriu Klimenco a răspândit cu bună știință „scorniri mincinoase”, declarând că Vitalia Pavlicenco este un reprezentant al organizației politice cu viziuni extremiste.

Politiciana a menționat că niciodată nu a făcut declarații care ar instiga la ură sau intoleranță și nu a chemat la careva acțiuni violente, care nu ar fi scopul, iar programul partidului, al cărui lider este Vitalia Pavlicenco, este recunoscut constituțional. Mai mult ca atât, a atras atenția Pavlicenco, prin informația defaimatoare „i s-a cauzat un prejudiciu moral, de imagine în calitate sa de a fost demnitar public – care a fost aleasă de două ori deputat în Parlamentul Republicii Moldova și de președinte al Partidului Național Liberal, care este un partid corect, condus de persoane neșantajabile, inclusiv neșantajabilă fiind persoana sa”.

Prin decizia Judecătoriei Rîșcani din 6 iunie 2016, cererea de chemare în judecată înaintată de Vitalia Pavlicenco a fost respinsă. Nefiind de acord cu această hotărâre, liderul PNL a atacat la Curtea de Apel care, la data de 16 mai 2017, a admis parțial acțiunea înaintată de Vitalia Pavlicenco: Valeriu Klimenco a fost obligat să dezmintă informația expusă și să achite în beneficiul Vitaliei Pavlicenco 10 mii lei drept prejudiciu moral.

Fostul lider al Mișcării „Ravnopravie” a contestat hotărârea Curții de Apel la CSJ care a constatat că argumentele invocate de Klimenco nu indică la încălcarea esențială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau procedural de către instanța de apel, respectiv nu constituie temei de casare a actului judecătoresc recurat. În acest sens, magistrații CSJ au hotărât că recursul declarat de Klimenco se consideră inadmisibil.