Replici acide între candidaţii cotaţi astăzi în sondaje, cu cele mai mari şanse de a ajunge în turul II la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Acestea au avut loc în cadrul dezbaterilor electorale "Eu vreau să fiu Preşedinte" de la postul de televiziune ProTV. Au participat liderul PAS - Maia Sandu, iar din partea PDM şi PSRM au fost delegaţi câte doi reprezentanţi: Sergiu Sârbu şi respectiv Ion Ceban.

Haosul a pornit după ce au fost difuzate pe post câte un reportaj de prezentare ale celor trei candidati, Maia Sandu, Igor Dodon şi Marian Lupu.

Între reprezentanţii celor trei forţe politice au existat atât replici sarcastice şi luări peste picior, cât şi replici dure, date pe tonalităţi ridicate. La sfârşitul dezbaterilor, Maia Sandu şi-a rostit mesajul de final cu ochii "împăienjeniți". 

Iată câteva replici "culese" din timpul dezbaterilor, începute după ce Sergiu Sirbu, reprezentantul PD, i-a spus Maiei Sandu ca Marian Lupu se întâlneşte cu alegatorii în timp ce ea face politica pe facebook:

Maia SANDU: "De ce nu a venit aici, la dezbateri, ii este frica sa vina in fata cetatenilor".

Sergiu SIRBU: "O sa vina, stimata doamna Maia Sandu. Dumnealui se intalneste cu alegatorii, nu face politica pe facebook ca dvs."

Maia SANDU: "Sigur, o sa vina aici cand o sa piarda alegerile."

Ion CEBAN: "Dl Sirbu, daca in turul doi ajung Igor Dodon si Maia Sandu, PD pe cine va sustine".

Sergiu SIRBU: "In turul doi o sa ajunga Marian Lupu si voi, o sa vedeti."

Ion CEBANU:  "Cu jumătate de oră înainate de a începe aceste dezbateri, a fost publicat acest interviu. Vedeţi ce zice Vlad Plahotniuc? Că dacă ajung cei doi în turul doi, atunci o va susţine pe Maia Sandu pentru ca Dodon este periculos. Domnule Sârbu, nu te-ai consultat la partid, nu ai facut tema de acasă şi o să primeşti nota 2".

Maia Sandu, către Sergiu Sârbu: "Lipsă totala de bun simt atunci cand trăim într-o astfel de ţară saracă, iar PD cheltuie 15 milioane doar pentru a afişa chipul lui Marian Lupu pe toate gardurile. Cum e sa cheltui atâţia bani când unii oamenii nu au nici măcar pentru o pâine?"

Sergiu Sarbu, în replică Maiei Sandu: Asta înseamnă că noi am fost tranparenţi şi am declarat până şi ultimul litru de benzină achitat. Dvs aţi mers în raioane, iar aici în dreptul la combustibil, scrie 0 lei. Aţi mers cumva pe jos? Este o lipsă de bun simţ să vă luaţi de raportele noastre care sunt transparente, în timp ce Dvs declaraţi nişte falsuri. 

Ion Ceban, către Maia Sandu: Dacă va avea loc un referendum pentru Unire veţi vota pentru el?

Maia Sandu: Voi vota aşa cum vor dori cetăţenii, pentru că trăim într-o ţară care se pretinde a fi democratică. 

Ion Ceban: Nu mi-aţi răspuns la întrebare.

Maia Sandu: V-am răspuns, dar dacă Dvs nu vreţi  să înţelegeţi ce vă spun eu, atunci e problema Dvs.

Maia Sandu, către Ion Ceban: De unde aţi luat 27 de milioane de lei pentru activităţi de partid. De ce nu vreţi să spunţi că au fost împrumutaţi prin transferuri ilegale din Bahamas?

Ion Ceban: Dvs sunteţi sigură pe ce vorbiţi?

Maia Sandu: Aşa scrie presa de investigaţie.

Ion Ceban: Vă întreb încă o dată. Dvs sunteţi singură pe ce vorbiţi? 

Despre faptul că Vlad Plahotniuc s-a arătat gata s-o susţină pe Maia Sandu în turul II, în cazul în care până acolo nu va ajunge Marian Lupu, liderul PAS a declarat că acesta este un şiretlic politic pus la cale de partidele din care fac cei doi colegi ai săi de platou - PD şi PSRM.