Preşedintele PPEM, Iurie Leancă, pune mâna în foc pentru capacitățile lui Eugen Sturza, candidat la funcţia de ministru al Apărării. Leancă se arată convins că persoana înaintată va face faţă provocărilor din această funcţie, iar în actuala stare de turbulenţă va fi omul potrivit la locul potrivit. Totodată, potrivit lui Leancă, numirea unui civil în funcţia de ministru al Apărării cadrează cu practica democraţiilor occidentale.

Atunci când a fost întrebat dacă "pune mâna în foc" pentru capacităţile profesionale ale lui Eugen Sturza, Iurie Leancă a răspuns:"Da, am fost într-o echipă, am avut şansa să-i analizez acţiunile şi felul de a gândi, capacitatea de a se mobiliza în situaţii complicate, a crescut enorm".

Potrivit lui Leancă, Sturza vine dintr-o familie de militari şi din câte cunoaşte visa să ajungă ministru al Apărării. " Deci, e şi o coincidenţă. Sunt convins că va fi omul potrivit la locul potrivit", a menţionat Leancă.

Cât priveşte Victor Gaiciuc, candidatul lansat de preşedintele Igor Dodon la această funcţie, Iurie Leancă a spus că îl cunoaşte suficient ca să aibă o păre bună despre el. Totuşi, potrivit lui Leancă, pentru situaţia de astăzi Eugen Sturza se potriveşte mult mai bine, deoarece e mai bine să avem "sânge proaspăt" şi un civil în fotoliul de ministru al Apărării.

"Pornesc de la ideea că e bine să avem sânge proaspăt şi că e bine să avem în fotoliul de ministru al Apărării un civil, fiindcă aceasta este una din legile cheie ale democraţiilor occidentale. Puteţi să-mi reproşaţi că acum în America ministru al Apărării este un fost general, dar a fost nevoie de un vot special al Senatului pentru a face o mare excepţie de la acestă regulă", a mai spus Leancă.

Deschide.MD amintește că pe 12 septembrie Eugen Sturza, vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, a fost propus în funcţia de ministru al Apărării de coaliţia de guvernare. Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat atunci că în cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, Guvernul va înainta a doua oară același candidat.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va accepta candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, deoarece este "nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă".

Pentru că Igor Dodon a refuzat repetat candidatura lui Sturza, Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituțională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.