Președintele Parlamentului, Andrian Candu, reacționează la declarația de ieri a fostului membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cârnaț, potrivit căreia „picarea” testului la poligraf în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate a fost ca urmare a opiniei exprimate de speakerul Legislativului, care a calificat candidații la șefia ANI ca „foarte slabi”. Potrivit lui Candu, el nu s-a referit în mod special la Cârnaț și problema acestuia este dacă el se autoidentifică în declarațiile respective.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, singurul obiectiv al Legislativului este ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcțională.

În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, resping categoric orice insinuări despre presupuse implicări în organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), precum și oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică. Am dreptul și chiar obligația morală de a expune public poziția față de gradul de implementare a legilor. Respectiv, am declarat, public, că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaț s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile”, a declarat Candu.

Potrivit speakerului, poziția sa nu a concis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au oferit lui Cârnaț note înalte.

Înțeleg frustrarea dumnealui în aceste condiții. Am probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine față de corupția și abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate. A fost nevoie de voință politică și curaj pentru votarea pachetului de integritate,  inclusiv a Legii integrității, aprobată în 2017. În aceste condiții nu pot rămâne indiferent față de funcționalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrității. Oricât de dificilă nu ar părea sarcina de a numi o persoană cu o reputație impecabilă, cu autoritate și credibilitate pentru această funcție, am încredere că asemenea persoane vor aplica pentru postul de președinte ANI”, a menționat președintele Parlamentului.

----Amintim că Teodor Cârnaț și contracandidatul său la șefia ANI, Victor Strătilă, au picat zilele trecute proba la poligraf. Ulterior, membrul CSM și-a depus cererea de demisie din funcția deținută „pentru a nu păta imaginea” instituției. Cârnaț a spus că în ajunul concursului, Andrian Candu deja dădea calificări candidaturilor înscrise, spunând că acestea sunt foarte slabe. Declarațiile speakerului au coincis cu faptul că peste câteva zile ambii candidați înscriși la șefia ANI au „picat” testul la poligraf.