PPEM lasă la latitudinea chișinăuienilor participarea sau neparticiparea la referendumul anti-Chirtoacă. Poziția a fost anunțată aseară de Iurie Leancă la emisiunea „Important”, chiar dacă aleșii locali de pe listele Partidului Popular-European au fost printre susținătorii referendumului de demitere a Primarului General.

Iurie Leancă argumentează noua poziție a PPEM prin riscul geopolitic și anume că socialiștii ar putea prelua conducerea Capitalei.

„Am discutat acest subiect la partid. E un subiect cu mai multe elemente. Pe de o parte, colegii mei din CMC au inițiat acest referendum pornind de la faptul că modalitatea de activitate în primărie este deplorabilă. Am mai zis-o, nu avem nimic cu cetățeanul Dorin Chirtoacă. Dar categoric nu acceptăm corupția din Primărie, care a rămas la nivelul unei structuri sovietice: lipsa unui ghișeu unic, a unei deschideri față de cetățeni. Pe de altă parte, nu putem face abstracție și de contextul geopolitic: să nu lăsăm municipiul în mâna socialiștilor. Din acest motiv am decis să lăsăm la latitudinea cetățenilor să decidă: vor sau nu să participe", a declarat Leancă în cadrul emisiunii „Important" de la postul TVC 21.

Până la ora actuală, doar PSRM și PCRM și-au anunțat susținerea pentru referendumul de demitere a Primarului General. Celelalte partide au anunțat că vor boicota acest scrutin.