Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, rămâne în arest la domiciliu. Hotărârea cu privire la prelungirea cu 30 de zile a măsurii preventive a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Magistrații, totodată, au respins solicitarea avocaților lui Chirtoacă privind eliberarea acestuia sub control judiciar pentru perioada desfășurării referendumului local privind revocarea sa din funcție.

Anterior, primarul a invocat faptul că urmează să desfășoare întâlniri cu alegătorii.

În cadrul ședinței de judecată, Dorin Chirtoacă a menționat că nu va părăsi teritoriul țării în cazul în care va fi eliberat din arest la domiciliu.

Dacă vroiam să părăsesc Republica Moldova înotam Prutul demult, dar este principial să stau aici să văd care va fi finalitatea dosarului... Este o insinuare a procurorului cu deținerea dublei cetățenii, precum că pot pleca. Degrabă toți vom avea duble cetățenii”, a declarat edilul capitalei.

După pronunțarea Hotărârii, avocatul lui Chirtoacă, Tatiana Iovu, a declarat în fața presei că decizia este una ilegală și va fi contestată la Curtea de Apel. Potrivit ei, sunt încălcate mai multe drepturi fundamentale ale lui Chirtoacă și „este evident” că se vor adresa la CtEDO.

Primarul suspendat a catalogat această decizie drept una „absurdă”. El a menționat că referendumul local și dosarul penal nu pot să se desfășoare simultan. În aceste condiții instanța urma să suspende desfășurarea anchetei penale în perioada campaniei electorale, ori să nu permită desfășurarea plebiscitului.

Ar fi corect să fiu în libertate să pot vorbi despre activitatea mea de 10 ani”, a declarat edilul.

Procurorul de caz, Dumitru Robu, a precizat că riscurile eliberării lui Chirtoacă nu au fost diminuate, în acest sens s-a cerut prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu. Potrivit acuzatorului, primarul ar putea influența martorii ori să se eschiveze de la participarea la ședințele de judecată.

Chirtoacă nu este primul politician care apelează la aceste prevederi din legislație pentru a primi o pedeapsă mai blândă. Astfel, în anul 2015, Ilan Șor, care se afla în acea perioadă în arest la domiciliu, a solicitat schimbarea măsurii preventive pentru a candida la funcția de primar al orașului Orhei. Instanța a admis atunci solicitarea lui Șor.

++++Potrivit Codului electoral, nu pot fi aleși:
- militarii cu serviciul în termen;
- persoanele care sunt condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă şi îşi ispăşesc pedeapsa în instituţii penitenciare, precum şi persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie;
- persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă;
- cetățenii care nu au împlinit 18 ani;
- persoane care sunt recunoscute incapabile prin hotărâre definitivă a instanţei de judecată.