Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente s-a întrunit marți, 10 octombrie, într-o nouă ședință pentru a discuta subiectul cu privire la crearea celor 51 de circumscripții.

Membrii Comisiei au încercat să împarte cele 37 de circumscripții rămase, inclusiv pentru Diasporă și raioanele de est. Acum o săptămână s-a decis ca municipiul Chișinău să obțină 11 circumscripții, municipiul Bălți – 2 circumscripții, iar regiunea Taraclia, chiar dacă are un număr semnificativ mic de locuitori, să dispună de propria circumscripție.

Totodată, Membrii Comisiei au atras atenția asupra faptului că mai multe raioane, precum Ștefan Vodă, Briceni, Edineț, Criuleni, Telenești și Călărași, dispun de un număr de alegători practic egal unei circumscripții – între 55 și 65 de mii. Alte raioane, precum este Cahul, are aproape 100 mii alegători, ceea ce constituie 1,5 circumscripție, iar raioanele Dubăsari, Căușeni, Anenii Noi nu pot să-și formeze o circumscripție din cauza unui număr redus de locuitori.

Odată ce nu există un model pentru numărul de circumscripții care ar urma să fie alocate Diasporei și regiunilor de est din Republica Moldova, s-a decis să mergem pe logica acelor raioane care se încadrează în limitele după numărul de populație 55-65 mii locuitori. Pe baza acestor raioane să formăm circumscripțiile, fiind adăugate sau micșorate câteva localități și să încercăm să simulăm câteva hărți posibile ai circumscripțiilor de la Nord spre Centru și de la Sud spre Centru. După cum vor fi create aceste circumscripții, vom ajunge la soluția cu privire la numărul de circumscripții pentru diasporă și raioanele de est”, a declarat pentru Deschide.MD membrul Comisiei din partea Consiliului Național de Participare, Sergiu Ostaf.

În ceea ce privește numărul de circumscripții pentru UTA Găgăuzia, Sergiu Ostaf a anunțat că la acest subiect sunt două soluții.

- 2 circumscripții pentru că sunt doar 132 mii;
- 3 circumscripții cu adăugarea unor localități din Basarabeasca, unde sunt 30 mii alegători.

Însă, oricum nu e de ajuns să fie 3 circumscripții. Deci, de baza este totuși 2 circumscripții. Eu optez pentru 2 circumscripții pentru că e evident că principiul de reprezentare proporțională numerică nu justifică 3 circumscripții”, a declarat el.

Referindu-se la circumscripțiile în afara țării, Sergiu Ostaf a venit cu o propunere ca Diaspora să nu fie împărțită după reprezentativitatea numerică.

Conform standardelor internaționale, practicii mondiale și europene, Diaspora trebuie să fie reprezentată geografic, după principiul de reprezentativitate, dar nicidecum nu prin reprezentativitatea numerică. Să fie câte un reprezentant din fiecare zonă geografică din lume: 3 zone importante – Europa; CSI și Asia; America de Nord, America de Sud, Australia și Africa”, a declarat el.

Pentru raioanele de est ale Republicii Moldova, expertul propune deschiderea a trei secții de votare după principiul Ucrainei.

Există o diferență între crearea circumscripțiilor și organizarea votului în această circumscripție. Toate statele care au încercat să integreze politic regiunile care se află într-un anumit conflict cu autoritățile centrale, rezervau locurile pentru aceste regiuni. Alegerile se desfășurau doar acolo, unde Guvernul efectiv controlează situația. Spre exemplu, regiunile de est ai Ucrainei, unde jumătate din Donbas este controlat de autorități, iar jumătate de separatiști. În acele circumscripții care cad sub influența separatiștilor nu se organizează alegerile, însă locurile se rezervă și rămân vacante în Parlament.  În cazul Crimeei se procedează la fel. Prin urmare, se transmite un mesaj către clasa politică și populație că nouă ne pasă de voi, însă putem organiza alegeri doar din momentul în care controlăm efectiv teritoriul. Atunci și apar anumite forțe care încearcă să integreze politic aceste regiuni”, a precizat Ostaf.

În urma modificării sistemului electoral prin introducerea sistemului mixt, urmează ca 50 de deputați să fie aleși în baza listelor de partid, iar 51 – în baza circumscripțiilor uninominale.