Federația Rusă își va evacua munițiile din regiunea transnistreană atunci când conflictul transnistrean va fi reglementat așa cum vrea Moscova, adică prin federalizarea Republicii Moldova. Ideea, în cauză, reiese din declarațiile ministrului adjunct de Externe al Rusiei, Grigorii Karasin, făcute în cadrul unui interviu acordat agenției ruse Ria.ru.

La acest subiect, Karasin a amintit că Federația Rusă în 2001 a început evacuarea din Transnistria a munițiilor rămase la depozitul din Cobasna încă din perioada sovietică.

„În total la evacuarea munițiilor au fost implicate 40 de mijloace de transport feroviar, a fost transportată aproximativ jumătate din cantitatea totală. Au mai rămas în jur de 21.000 de tone”, a declarat Karasin.

Karasin a atras atenția că în felul acesta decurgea procesul de evacuare a armelor și munițiilor, atunci cînd se muncea activ la aplicarea „Memoradumului Kozak”, proiect care presupunea soluționarea politică a problemei transnistrene.

„Însă la cererea partenerilor din vest, autoritățile de la Chișinău au deturnat semnarea acestui document. În acele condiții, evacuarea munițiilor din transnistria a fost blocată. Rusia și în prezent este gată să retragă munițiile, dar să fim realiști, acest lucru e posibil doar în urma reglementării trasnistrene. Dar, din păcate, până la aceasta e mult. Condițiile necesare încă n-au apărut”, a accentuat Karasin. 

Federația Rusă în calitate de mediator al conflictului, a propus un plan de soluționare a conflictului încă în 2003. Atunci,  fostul viceprim-ministru al Rusiei, Dmitri  Kozak, a pregătit un plan de soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul R.Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023), dar planul a fost respins de către partea moldovenească.

La momentul de față, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon este exponentul acestei idei, pe care Moscova mizează cel mai mult după alegerile Parlamentare din 2018, atunci când speră Krenlinul, PSRM-ul va lua majoritatea în Parlament. Astfel, Kremlinul este mulțumit de viziunile lui Igor Dodon privind reglementarea conflictului transnistrean prin federalizare.