Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” susține că apelul public făcut azi de Partidul Liberal Democrat din Moldova cu privire la crearea unui front comun al partidelor pro-europene este binevenit, chiar dacă nu este unul nou. Reprezentanții PPDA au amintit că anume ei au venit cu o asemenea propunere în timpul campaniei prezidențiale din 2016 și au relansat-o în august 2017.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că acum câteva luni formațiunea pe care o reprezintă a propus Partidului Acțiune și Solidaritate, dar și altor partide de orientare pro-europeană și antioligarhică, să semneze un parteneriat strategic.

Acest document reglementează foarte multe aspecte, inclusiv participarea comună la scrutinele parlamentare, locale și prezidențiale. Este un acord cu privire la un parteneriat strategic pentru patru ani. La el se pot alătura și alte partide pro-europene și antioligarhice reale. Documentul prevede reacțiile comune la mai multe evenimente, precum politica comună cu privire la lupta cu propaganda mediatică din partea holdingului lui Plahotniuc și Dodon, crearea unui bloc electoral format după principiul egalității, desemnarea candidaților pentru participarea în circumscripții uninominale în cazul în care noi vom participa și în cazul în care acest sistem electoral va fi păstrat, pentru că lupta este departe de a se sfârși. Dacă nu greșesc, ieri PAS ne-a expediat un răspuns pe care îl vom examina în cadrul ședinței următoare a Biroului politic”, a anunțat el.

Alexandru Slusari a precizat că Platforma DA a demonstrat că este deschisă pentru crearea unui front comun încă anul trecut, în cadrul alegerilor prezidențiale, când Andrei Năstase s-a retras în favoarea Maiei Sandu.

Noi de mult susținem crearea unui front antioligarhic comun și am demonstrat acest lucru prin poziția noastră la alegerile prezidențiale. Încă atunci am propus un parteneriat strategic, însă, cu părere de rău, PAS s-a limitat doar la campania prezidențială și nu a fost de acord pentru o colaborare de lungă durată. În condiția în care se urmărește împărțirea puterii între Plahotniuc și Dodon, toată opoziția reală și antioligarhică trebuie să-și unească eforturile, mai mult ca atât în condiția în care va fi păstrat sistemul mixt”, a declarat vicepreședintele PPDA.

----Întrebat, de ce în acest caz PLDM nu a susținut apelul Platformei DA, dar a preferat să iasă cu propria adresare, Slusari a spus: „Fiecare partid vrea să arate că este individual. Nu văd nimic rău în acest fapt. Dacă PLDM are un plan de realizare a unui front comun, noi cu mare plăcere îl vom citi”.

Amintim că PLDM a făcut azi un apel la unitatea tuturor forțelor de dreapta pro-europene de opoziție. Președintele formațiunii a declarat în cadrul unei conferințe de presă că aceasta este unica șansă de a opri guvernarea PD-PSRM, de a salva democrația, libertatea și cursul pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova.