Guvernarea vrea să elimine abuzurile asupra mediului de afaceri. Anunțul a fost făcut astăzi de Sergiu Sîrbu, potrivit căruia PDM va susține politic acest proiect.

Potrivit lui Sîrbu, noul concept a fost creat având la bază observațiile pe care le-a transmis mediul de afaceri, inclusiv investitorii străini.

"Proiectul legislativ pentru care ni s-a cerut suportul politic are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept, sporirea mecanismului de protecţie împotriva controalelor excesive ale acestora, percheziţii abuzive, acţiuni care fac imposibilă activitatea economică", a declarat Sîrbu.

Proiectul mai propune crearea unei legături strânse între mecanismele eficiente de remediere voluntară a încălcărilor, repararea prejudiciului cauzat şi calificarea faptei non violente cu caracter economic prin prisma normei penale. Este necesară decriminalizarea încălcărilor de ordin economic şi introducerea pedepselor penale proporţionale pentru infracţiunile economice.

Conform proiectului, o faptă va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este la nivelul gravităţii care reprezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea şi siguranţa persoanelor,mediului înconjurător, etc.

"Noul proiect de lege presupune ca în cazul infracţiunilor economice să se pună accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greşelilor şi prevenirea unor greşeli pe viitor", a mai spus parlamentarul democrat, Sergiu Sîrbu.

Democratul a declarat că este discutabilă necesitatea păstrării competenţelor extinse ale Poliţiei în constatarea şi investigarea mai multor infracţiuni economice. Potrivit inițiativei legislative, Organele cu funcţii de control de stat ar urma să capete competențe exclusive de constatare a unui șir de acțiuni cu caracter economic prevăzute de Codul Penal și contravenții prevăzute de Codul Contravențional. De altfel, în acest sens, organizarea și activitatea mai multor organe de drept urmează a fi revăzută.

În scurt timp, Ministerul Justiției va lansa consultările publice pe marginea acestui proiect. Toate propunerile de îmbunătățire a acestuia vor fi binevenite.