Europarlamentarul Andi Cristea consideră că reacția acidă a liderului PPE, Joseph Daul, după ce primarul penal Ilan Shor s-a întâlnit cu mai mulți eurodeputați PPE, nu rezolvă problema de bază: Ilan Shor este frecventabil pentru unii din politicienii europeni.

Rugat de reporterii Deschide.MD să comenteze întrevederile lui Shor cu oficialii PPE la Strasbourg, dar și reacția ulterioară a liderului PPE - Joseph Daul, Andi Cristea ne-a declarat că - în opinia lui - PPE are dificultăți să înțeleagă ce se întâmplă în Republica Moldova.

„PPE dovedește că are dificultăți să înțeleagă ce se întâmplă în Republica Moldova. Un tir de acuzații, post întâlniri în Parlamentul European nu rezolvă problema de bază - Ilan Shor este frecventabil pentru unii din politicienii europeni și asta e păcat. Realitatea amicală așa cum a reieșit ea, bate discursul moralist al colegilor populari europeni”, a declarat eurodeputatul din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

--------------

Ținem să precizăm că reporterii Deschide.MD au adresat solicitarea de a comenta întrevederile lui Shor la Strasbourg mai multor europarlamentari, inclusiv din PPE, însă demersurile noastre încă așteaptă răspuns. 

Amintim că la câteva zile distanță de la criticile aduse Republicii Moldova în plenul ședinței Parlamentului European, un număr însemnat de deputați din PE, preponderent din Partidul Popular European, s-au întâlnit cu Ilan Șor, unul din acuzații pentru devalizarea sistemului bancar moldovenesc. Primirea lui Ilan Șor de către europarlamentarii PPE vine în contextul în care aceeași familie politică europeană cerea acum o săptămână suspendarea finanțării Republicii Moldova pentru necombaterea corupției, votul mixt sau nerecuperarea miliardului.

------------------- În week-end, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a venit cu o reacție la aceste întrevederi ale reprezentanților PPE din Parlamentul European cu Ilan Șor. Daul a declarat că deputații care au purtat discuții cu primarul de Orhei nu reprezintă nici conducerea PPE, nici poziția PPE cu privire la Republica Moldova.

Joseph Daul a declarat pentru Europa Liberă că beneficiarul principal al vizitei lui Șor la Strasbourg este liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, „care încearcă să discrediteze Partidul Popular European pentru poziția sa intransigentă cu privire la încercările autorităților moldovene de a submina democrația din Moldova”.

-------------------- Drept reacție, Ilan Șor l-a apostrofat pe președintele Partidului Popular European și l-a acuzat pe Daul de gândire totalitară, afirmând că acesta a fost dus în eroare de anturajul său atunci când și-a permis declarații tăioase în adresa lui. Mai mult ca atât, Ilan Șor i-a propus o întrevedere „tete-a-tete” pentru a discuta orice subiect legat de numele său.