Fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu consideră că o eventuală Unire a Republicii Moldova cu România va contribui la formarea unui stat român mai puternic. Băsescu afirmă că a vorbit cu mai mulţi lideri europeni, pe când era preşedinte de ţară, despre subiectul Unirii celor două maluri ale Prutului, iar rezultatul discuţiilor îl face să fie siguru de realizarea acestui obiectiv. Declarațiile au fost făcute duminică, 8 octombrie, în cadrul unei ediţii speciale la TVR Moldova.

Traian Băsescu a refuzat să spună cu cine exact a discutat despre subiectul Unirii, dar a menționat că marile capitale europene nu s-ar împotrivi să accepte Unirea, dacă aceasta se va face pe cale democratică.

Potrivit fostului şef de stat, România nu va fi împiedicată de alte state să realizeze Unirea, dacă se va ajunge la o asemenea decizie.

„Da ce va spune Moscova, da ce o să spună Putin, da ce o să spună Washington-ul, ce o să spună Parisul, ce o să spună Berlinul. O să spună ce spune poporul român de pe cele două maluri ale Prutului, pentru că nimeni nu îndrăznește să înfrângă voinţa democratică exprimată de un popor. Chiar actul final de la Helsinki ne spune că ăsta-i drumul”, a subliniat ex-preşedintele român.

Pe de altă parte, Băsescu a precizat că niciun stat din UE nu-şi doreşte o Românie mai puternică, sugerând în acest sens că nicio ţară nu va promova Unirea Republicii Moldova cu România, însă vor trebui să o accepte.

„Dar noi asta am realiza prin unificare: o Românie ma puternică, o Românie cu mai multe voturi la UE, o Românie care astăzi este a 7-a ca mărime în UE poate deveni a şasea, dar numărul de voturi sigur îi creşte, datorită celor circa 4 milioane de locuitori ai Republicii Moldova. Îi creşte ponderea în decizia politică la nivelul UE, cum îi creşte şi în NATO, cum îi creşte şi rangul ca economie”, a mai adăugat Traian Băsescu.

Sursa: adevarul.ro