Membrii Adunării Parlamentare NATO, întruniți la București, au adoptat o rezoluție privind „stabilitatea și securitatea în zona Mării Negre”, urmând să fie votată mâine, 9 octombrie, în plen, în fața președintelui României. Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a încercat, fără succes, să introducă un amendament care ar fi prevăzut ca NATO să ceară Federației Ruse să-și retragă trupele din Transnistria.

Potrivit Digi24, Republica Moldova a participat la această adunare ca stat asociat. Ghimpu, care face parte din delegația moldovenească, a vrut să introducă un amendament care prevedea ca NATO să ceară explicit Federației Ruse retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova, din Transnistria mai exact, inclusiv așa-numitele trupe „de menținere a păcii”. Totuși, solicitarea sa a fost respinsă.

Politicianul moldovean a primit promisiunea din partea raportorilor NATO că anul viitor s-ar putea lua în discuție acest subiect, având în vedere că Republica Moldova nu este un stat riveran Mării Negre. Și pentru că rezoluția viza doar Marea Neagră, nu este locul pentru introducerea acestei prevederi.

Potrivit Agerpres, Ghimpu a declarat că soluționarea conflictului transnistrean nu poate avea loc dacă armata rusă se va afla în continuare pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre amendamentul înaintat ce ține de soluționarea conflictului transnistrean prin retragerea armatei, munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a forțele pacificatoare. A fost respins pentru că, ca atare, rezoluția prevede soluționarea conflictului transnistrean. Eu am argumentat că soluționarea conflictului transnistrean nu poate avea loc dacă, în continuare, va sta armata rusă pe teritoriul nostru. Dar asta e politica, argumentul a fost că nu suntem țară cu ieșire la Marea Neagră. Noi avem doar (...) portul Giurgiulești, prin Dunăre (...) Oricum o să revenim la problema asta la anul", a declarat Ghimpu, care este și președintele Partidului Liberal din Republica Moldova”, a declarat liderul PL jurnaliștilor.

Întrebat ce așteaptă Republica Moldova de la NATO și de la parteneri, Ghimpu a răspuns: „Să ne unim cu România și, astfel, rezolvăm problema NATO și integrarea în Uniunea Europeană. (...) Decizia ne aparține nouă, cetățenilor Republicii Moldova. Dacă o să ajungem la o majoritate care o să înțeleagă că țara noastră este România și acolo avem viitor, pensii, salarii, stabilitate, tot ceea ce ne trebuie, atunci nu ne vor putea opri nici Rusia și nici NATO".

De precizat că în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 6 octombrie, Ghimpu a declarat jurnaliștilor că intenționează să ceară includerea subiectului privind retragerea trupelor ruse din R.Moldova în rezoluția Adunării Parlamentare NATO.

---------Amintim că, cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO se desfășoară zilele acestea la Bucureşti, aceasta fiind a treia sesiune care are loc în România, după cele din 1997 şi 2011. La eveniment participă peste 50 de delegaţii parlamentare naţionale ale statelor membre şi statelor cu statut de asociat, de partener regional şi mediteranean asociat şi de observator, precum şi invitaţi din România şi din străinătate. Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internaţională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia.