„Dacă voi avea cetățenia R.Moldova, sau dacă va fi așa cum a decis domnul președinte Dodon, voi rămâne președintele de onoare, dar și președintele de facto al acestui partid. Obiectul meu de a crea un curent unionist corect în R.Moldova nu este un obiectiv care ține de hachițele lui Dodon”, a declarat astăzi Traian Băsescu, fost președinte al României, acum președinte de onoare al Partidului Unității Naționale.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la Chișinău, Traian Băsescu a vorbit despre importanța PUN-ului în politica din Republica Moldova.

„Am înțeles că, după congresul de constituire a PUN-ului au fost destule speculații între politicieni, precum că mai vin sau nu la Chișinău. Pentru mine PUN-ul este un proiect, niciodată în viața politică nu am demarat un proiect pe care să-l abandonez. Obiectivul meu este ca partidul acesta românesc să aprindă flacăra unionismului în RM. Mi se pare că este un proiect de importanță majoră pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi trăim după o decizie luată de Hitler și Stalin, semnată de Ribbentrop și Molotov, ei au hotărât să trăim despărțiți, iar eu am considerat întotdeauna că este o mare nedreptate a istoriei", a precizat el.

În același timp, Traian Băsescu a vorbit despre obiectivul Unirii Republicii Moldova cu România. „Basarabenii ne-au dat o pildă în istorie și acum ne apropiem de o 100 de ani de la Marea Unire, nu aș vrea să ne găsească Centenarul Marii Uniri fără soluții politice pentru viitor. Eu sunt un politician realist și pragmatic, de aceea am și reușit să fiu ministru al Transporturilor în 5 guverne ale României, să câștig de 2 ori Primăria Bucureștiului și să câștig de 2 ori alegerile prezidențiale. Sunt departe de a fi un visător, politica este pragmatică, exactă, pe obiective și de ce nu – pe alianțe. Înțeleg că, obiectivul Unirii nu este un obiectiv pentru mâine, dar obiectivul consolidării unui partid, care să ducă acest mesaj despre avantajele unirii, este absolut necesar. Odată unirea realizată, viitorul copiilor din RM va deveni unul clar", a conchis Președintele de onoare al PUN. 

Politicianul spune că R.Moldova nu are șanse să adere la comunitatea europeană în următorii 15 ani, întrucât UE vrea să vadă integrate, în această perioadă, țările balcanice.

„Prioritatea UE pentru următorii 10-15 ani este integrarea țărilor balcanice, ori perspectiva de intrare a Republicii Moldova este una singură – prin unirea cu România, ceea ce ar însemna și perspectivă economică și de securitate", a mai spus Băsescu.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a mai spus că Partidul Unității Naționale va boicota referendumul de demitere a primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. El a prezentat exemplul primarului de Orhei, Ilan Shor, care este condamnat, însă în perioada urmăririi penale nu a fost suspendat din funcție și nici nu s-a organizat referendum de demitere a acestuia.

„Eu mă uit la altceva. Cred că nu greșesc spunând Orhei. Are cumva un primar condamnat? De ce nu s-a aplicat atunci aceeași măsură și acolo și doar lui Chirtoacă i se aplică suspendarea. N-am auzit ca primarul din Orhei să fie suspendat și să se organizeze un referendum, dar pentru Chirtoacă se organizează, iar acuzațiile în ceea ce îl privește pe Chirtoacă sunt convins că nu pot convinge pe nimeni", a declarat Traian Băsescu.

Mai mult, președintele de onoare al PUN, consideră că dosarele în care este cercetat Dorin Chirtoacă nu prezintă argumente temeinice.

„Povestea cu parcarea, cu denunțul... nici măcar DNA-ul din România nu te pune sub urmărire penală pentru asemenea denunț. Nu susținem referendumul pentru demiterea primarulu", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale, lansat de fostul ministru liberal al Apărării Anatol Şalaru, a venit în R.Moldova pentru a merge în câteva localităţi unde se va întâlni cu cetăţenii. 

Astfel, în ziua de sâmbătă, 7 octombrie, fostul preşedinte român se va întâlni cu cetăţenii raionului Soroca, întâlnirea urmând să aibă loc în incinta Palatului de Cultură din oraşul Soroca, cu începere de la ora 11:00. O zi mai târziu, duminică, 8 octombrie, Traian Băsescu va avea o întâlnire cu cetăţenii raionului Ialoveni. Aceasta va avea loc în incinta Casei de Cultură a oraşului Ialoveni, tot cu începere de la ora 11:00.

Amintim că la data de 25 iunie curent a avut loc Congresul de Constituire al Partidului Unităţii Naţionale, delegaţii căruia l-au ales pe Traian Băsescu în calitate de preşedinte de onoare al formaţiunii. Totodată, funcția de președinte al PUN a rămas vacantă, până la soluționarea definitivă a dosarului privind retragerea de către președintele Igor Dodon a cetățeniei Republicii Moldova acordate de către fostul șef de stat Nicolae Timofti lui Traian Băsescu și soției acestuia Maria.