Se pare că liberalizarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa rusă e în funcţie de încetarea retoricii anti-ruse a Chişinăului. Cel puţin aşa pare să creadă vicepremierul Dmitri Rogozin, care a reacţionat ironic la declaraţia lui Igor Dodon după întrevederea de azi cu şeful Rospotrebnadzor, Anna Popova.

Suntem interesați în eliminarea taxelor vamale la 5 categorii de produse din 19, la care au fost impuse taxe în anul 2014. Acest lucru va permite să fie majorat exportul la produsele agroalimentare din Moldova. Totodată am solicitat examinarea posibilitații extinderii listei companiilor moldovenești, producătoare de fructe și legume, vin, conserve și carne, care vor beneficia de dreptul de a exporta pe piața din Federația Rusă. În prezent, suplimentar sunt în proces de examinare 13 companii vinicole și 3 companii de conserve”, a declarat Dodon la întrevederea cu Popova.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Rogozin a scris: „Dar noi suntem interesați de încetarea retoricii anti-ruse și acțiunilor Guvernului moldovenesc”.

----Precizăm că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R. Moldova. Decizia a fost luată pe 2 august 2017 de către Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

Autoritățile de la Chișinău și-au argumentat decizia prin faptul că Rogozin și-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și, implicit, a cetățenilor țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre, acestea având un caracter denigrator și mincinos.