Zece concurenți electorali și-au prezentat rapoartele financiare pentru primele două săptămâni de la startul campaniei prezidențiale. Cel mai mult a cheltuit Marian Lupu: peste 15 milioane de lei, cu titlu de donaţii, iar cel mai puțin - Andrei Năstase, pentru care n-a donat nimeni.

Potrivit rapoartelor publicate pe pagina web al Comisiei Electorale Centrale, pentru Marian Lupu au donat 1042 de persoane fizice. Suma donațiilor constituie 15.370.450 de lei. Pentru publicitate, liderul PDM a cheltuit 15.111.874 lei.

Locul II este ocupat de candidatul „Partidului Nostru”, jurnalistul Dumitru Ciubașenco. Pentru campania sa au donat 257 de persoane, iar suma totală constituie 4.931.460 de lei. Pentru reflectarea campaniei s-au cheltuit 3.849.011 lei.

Pentru Mihai Ghimpu, candidatul la fotoliul de președinte, desemnat de Partidul Liberal, au donat șapte persoane, printre care și liderul formațiunii. Suma donațiilor constituie 2,602 de milioane de lei. Acesta este urmat de candidatul Miscării „Ravnopravie”, Inna Popenco. Trei companii afiliate primarului orașului Orhei, Ilan Shor (Avantage SRL, DFI SRL și Dufremol SRL), au donat pentru ea 2.202.494 lei.

Pe locul 5 s-a plasat Igor Dodon care a raportat la CEC donații în suma de 2.063.300 lei, primiți din partea a 125 de persoane.

Pentru campania sa electorală, candidatul independent Silvia Radu a folosit doar banii personali. Ea, alături de soțul său, au donat pentru promovare în campania prezidențială 1.890.650 lei.

Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat donații în sumă de 80.767 lei, primite din partea partidului și a unui agent economic, iar deputatul Valeriu Ghilețchi a raportat 64 de mii de lei, primiți din partea feciorului său, Eugen Ghilețchi.

Platforma Demnitate și Adevăr și candidatul său Andrei Năstase au prezentat raportul financiar cu „0” donații, și respectiv, cheltuieli, iar echipa liderului partidului „Dreapta”, Ana Guțu, n-a reușit să deschidă cont bancar pentru desfășurarea campaniei electorale.

UPDATE 12.30: CEC a publicat și raportul financiar al președintelui PPEM, Iurie Leancă. Astfel, politicianul a raportat venituri în sumă de 2.943.000 lei, primiți din partea a 75 de donatori și patru agenți economici. În acest sens, liderul PPEM îi ia locul lui Mihai Ghimpu, plasându-se pe locul III. 

Totodată, precizăm că Maia Laguta nu a prezentat raportul financiar.