Partidul Democrat va face coaliție cu toate partidele pro-europene care vor ajunge în Parlament după alegerile din 2018. Anunțul a fost făcut de președintele PD, Vlad Plahotniuc, în cadrul tradiționalului brifing de presă, care are loc după ședința săptămânală a partidului. Totodată, democrații susţin că nu vor lupta cu partidele de dreapta nici înainte, nici după alegerile parlamentare, deoarece aceste partide nu sunt dușmanii PD.

„PD va fi însă un adversar categoric al celor care vor veni cu proiecte îndreptate spre blocarea cursului european, spre anularea acordului cu UE și alte acțiuni care ar duce la o schimbare catastrofală a țării”, a declarat liderul PD.

Propunerea se va regăsi într-o rezoluție a Consiliului Politic, care urmează să fie adoptată la finele acestei luni. 

„Unele partide au început prematur campania electorală. Aceste partide deja desfac și fac alianțe politice, chiar dacă suntem la mai bine de un an distanță de alegerile din 2018. Și asta în condițiile în care sondajele arată cât de gravă este situația pe dreapta în rândul partidelor de opoziție și cât de mare este riscul pentru Moldova după alegerile din 2018”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Președintele PD a spus că partidul său nu se va implica în această dezbatere preelectorală pentru că prioritatea formaţiunii este de a guverna bine și de a livra rezultate pentru cetățeni.

„Aș vrea să le zic celor care se vor grăbi din nou să spună că PD le oferă un măr otrăvit prin această poziționare. Mărul acesta ar putea conține multe vitamine, deaceea e timpul ca ei să nu se mai lase otrăviți de propriile obsesii sau orgolii și să se apuce serios de lucru”, a conchis Plahotniuc. 

-- Ieri, Maia Sandu a respins din nou orice posibilitate de a coaliza cu PD. Poziția a fost reiterată într-o postare pe Facebook, după ce, duminică seara, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a scris că democrații pregătesc terenul pentru o coaliție post-electorală cu PAS și PUN asemeni fostei alianțe PD-PL-PLDM. Maia Sandu a făcut trimitere la Congresul PAS, care a votat în unanimitate rezoluția conform căreia partidul nu va face sub nicio formă alianță pre- sau postelectorală cu PD și PSRM.

Totodată vom aminti că Partidul Demnitate și Adevăr așteaptă un răspuns de la Partidul Acțiune și Solidaritate în ceea ce privește propunerea de a face un front comun la alegerile parlamentare din 2018. La rândul său, Maia Sandu nu se grăbește să răspundă, invocând faptul că regulile de joc ale viitorului scrutin nu sunt clare în această etapă. Discuțiile au avut loc săptămâna trecută, în cadrul emisiunii "Cabinetul din Umbră" de la Jurnal TV. La un moment dat, Năstase a declarat că PPDA și PAS nu au nici timp și nici dreptul a repeta greșelile comise la alegerile prezidențiale, referindu-se la faptul că atunci s-a înaintat în campania electorală cu strategia propusă de Maia Sandu.