Postul Public de televiziune „Moldova 1” a iniţiat un dialog cu partidele politice din Republica Moldova. Liderii formaţiunilor şi reprezentanţii acestora au fost invitaţi azi la o masă rotundă privind identificarea formatului de conlucrare în afara perioadelor electorale.

Partidele care au dat curs invitaţiei au solicitat să fie invitate mai des la emisiunile postului public de televiziune pentru a-şi exprima opiniile privind situația socio-politică din țară, relatează Moldova 1.

Noi nu avem acces să ne expunem cu aceste idei şi ideile nu sunt auzite de o societate care spune că vrea să devină plină de diferite idei pluraliste şi democratice. Moldova 1 are o responsabilitate mare să ajute aceste idei care sunt ascunse în societatea noastră”, a declarat liderul Partidului Societății Progresiste, Marin Livădaru.

Să deveniţi acea instituţie media care să echilibreze piaţa media din Republica Moldova. Moldova 1 să nu fie luată de valul imaginilor distorsionate pe care le creează cartierele mediatice existente”, a spus președintele Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu.

Noi trebuie să găsim modalitatea, ca o dată, de două ori pe săptămână, pe lună, să fie discuţie, dar discuţii pe întrebări care sunt de interes naţional”, a declarat membrul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), Mihai Camerzan.

O emisiune politică trebuie să fie pregătită foarte minuţios, începând cu programul partidului, cu promisiunile liderului şi cu ceea ce a reuşit el să facă pe parcurs, plus prezenţa partidelor parlamentare, extraparlamentare, plus prezenţa jurnaliştilor pe domenii”, a declarat președinta Partidului Unității Naționale (PUN), Ana Guțu

Partidele PAS şi PPDA insistă în continuare pe o oră a opoziţiei la Moldova 1, în care să-şi expună mesajele.

O oră a opoziţiei în care vin 40 de partide dintre care jumătate nici măcar nu depun rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală nu va fi eficientă. Vă rog să nu mimăm această oră a opoziţiei, să fie o oră a opoziţiei reale”, a declarat membra PAS, Cristina Bujor.

În care să spunem ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi, totodată, să avem parte de dezbateri publice cu înalţii demnitari ai statului, cu Andrian Candu, cu Pavel Filip şi cu ceilalţi miniştri, pentru a discuta pe teme politice despre ce se întâmplă în toate domeniile”, a declarat vicepreședintele PPDA, Liviu Vovc.

Propunerea a fost criticată dur de celelalte partide care spun că solicitarea nu este justificată şi reprezintă o inechitate în raport cu celelalte formaţiuni.

Dacă o să fie invitate doar partide de opoziţie, atunci aceste emisiuni se vor transforma doar în comentariile a tot ce face guvernarea”, a declarat deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vasile Bolea.

Nu este corect şi miroase a ipocrizie. Oamenii care vin aici şi protestează şi spun că vrem acces la televiziunea publică, da de aici se duc la televiziunea lor, unde spun doar punctul lor de vede şi nimeni nu este invitat. Haideţi să nu punem pe acelaşi cântar Moldova 1 şi celelalte televiziuni”, a declarat membrul Partidului Popular European (PPEM), Ion Podea.

Unele formaţiuni politice consideră că legislaţia ar trebui  îmbunătăţită.

O legislație care ar permite Moldovei 1 să nu fie dependentă financiar doar de guvernare, dar să aibă surse suplimentare proprii de venit, aşa încât politica editorială să fie asumată de companie şi nu dictată de partidul care se află la guvernare”, a declarat vicepreședinta Partidului Liberal (PL), Corina Fusu.

Vin cu o sugestie ca să păstrăm acea independenţă editorială pe care trebuie să o aibă Moldova 1. Este o echipă de profesionişti, care pe parcursul anilor s-a văzut schimbarea. Acea încredere pe care o au trebui s-o păstrăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gămurari.

După aproape două ore de discuţii, directorul postului public de televiziune, Ecaterina Stratan a propus ideea unei noi emisiuni – „Ora Partidelor”, la care să fie invitate toate formaţiunile politice din ţară şi care să fie difuzată săptămânal.

Eu vreau ca ceea ce cereţi dumneavoastră şi ceea ce putem noi să oferim să devină un produs concurenţial. Voi propune acest lucru în Consiliul de programe şi Consiliul de administraţie să facem săptămânal o oră a partidelor. Aici este şi guvernare, şi opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară. Să elaborăm un concept şi s-o facem cât mai curând, dar să fie bine pregătită. Până atunci eu vă asigur că dumneavoastră veţi fi invitaţi la «Moldova în Direct»”, a declarat directoarea postului public de televiziune, Moldova 1, Ecaterina Stratan.

Săptămâna viitoare, liderul PAS, Maia Sandu, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, se vor confrunta în direct la postul public de televiziune „Moldova 1” în cadrul unei dezbateri televizate. În Republica Moldova sunt înregistrate 45 de partide politice.

Sursa: trm.md