Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, „salută decizia celor trei partide din Republica Moldova de a înainta un candidat comun la viitoarele alegeri prezidențiale la 30 octombrie”.

Într-un comunicat plasat pe site-ul Partidului Popular European (PPE) Daul declară că „laudă în special eforturile continue ale PLDM de a identifica și de a sprijini un candidat comun”. Totdată acesta își exprimă „respectul profund pentru liderul PPDA, Andrei Năstase, pentru decizia sa de a se retrage din cursa. Năstase a arătat că interesele țării sunt deasupra ambițiilor politice personale”, mai spune liderul PPE.

„Grupul PPE o sprijină pe deplin și este alături de Maia Sandu, în calitate de candidat al partidelor pro-europene de centru-dreapta, care poate reprezenta și lupta pentru interesele fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Angajamentul Maiei Sandu coincide cu cele ale valorilor și principiilor PPE, hotărârea de a lupta împotriva corupției, de a face sistemul de justiție independent, precum și de a consolida statul de drept. Aceste lucruri vor asigura calea europeană a Republicii Moldova", continuă președintele PPE.

În același Timp Joseph Daul îi recomandă președintelui PPEM, Iurie Leancă să se retragă din cursa electorală și să sprijine candidatul comun, Maia Sandu.  

În același timp, regret profund că liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă și-a arătat un sprijin redus față de identificarea unui candidat comun, încălcând promisiunea făcută delegației PPE în luna mai 2016. În urma unei dezbinări a partidelor de centru-dreapta vor beneficia numai pro-ruși și oligarhii care nu au nici un interes de a avea o Moldovă prosperă și democratică. În contextul numirii Maiei Sandu - candidat comun, îl îndemn insistent pe Iurie Leancă să se retragă din cursă și să sprijine candidatul comun", a declarat președintele PPE.

Spre final Daul spune că că PPE va rămâne un partener puternic care o va susține pe Maia Sandu

Amintim că joi, la doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, liderii celor trei partide s-au întâlnit într-o ședință și au decis atunci ca Maia Sandu să fie candidatul comun din partea celor trei partide în cadrul alegerilor prezidențiale, lucru confirmat de liberal-democratul, Viorel Cibotaru. La scurt timp președintele PPDA, Andrei Năstase a negat această informație, acuzând de „manipulare și dezinformare, într-un spațiu mediatic controlat în mare parte de guvernare". În același context precizăm că ieri și astăzi Consiliile Naționale ale PLDM și PPDA și-a ua firmat prin vot sprijinul pentru candidatul comun, Maia Sandu 

Anterior președintele PPEM a purtat discuții cu cele trei partide pentru identificarea candidatului comun, însă la scurt timp acesta a părăsit aceste discuții, motivând că de fapt nu s-a dorit identificarea candidatului. Leancă declara la sfârșitul lunii august că Maia Sandu și Andrei Năstase nu se pot înțelege din simplu motiv că „unuia nu-i dă voie stapânul, iar celălalt are nevoie de un loc de muncă, pentru că stă de câteva luni și nu-și găsește ocupație, după ce a plecat din funcția de ministru în guvernul PD-PCRM-PLDM".