Criza economică instaurată în Transnistria din cauza „poziției reci” a Moscovei privind acordarea ajutorului financiar, l-a pus pe liderul separatist Vadim Krasnoselski într-o poziție mai mult decât dificilă pentru că nu-și mai poate onora promisiunile față de proprietarul Concernului Sheriff, Victor Gușan - conducătorul din umbră al așa-zisei rmn. Pentru a-i satisface cerințele lui Gușan, Krasnoselski a recurs la mai multe măsuri economice draconice stârnind astfel nemulțumirea mediului de afaceri. Cu toate acestea Krasnoselski este presat din ce în ce mai tare de Gușan să facă imposibilul pentru ca Sheriff-ul să-și maximizeze veniturile. Potrivit surselor avizate ale DESCHIDE.MD din cadrul Concerului Sheriff, Krasnoselski, cum și era de așteptat, nu este capabil să facă față unei situații atât de complicate și își pregătește demisia.

Вадим Красносельский

Вадим Красносельский

Vadim Krasnoselskii, exponentul mediilor de afaceri, i-a fost știrbită semnificativ reputația după ce a înregistrat numai eșecuri în negocierile cu Federația Rusă pe subiectul acordării ajutorului financiar. Chiar dacă delegațiile liderilor separatiști au dat busna des la ușile Moscovei pentru a cere bani, Kremlinul, care abia de reușește să-și asigure cetățenii cu salarii și pensii, a rămas rece la cererile disperate ale Tiraspolului.

Krasnoselski a ajuns să mintă precum că Tiraspolul ar fi primit 40 mln. de dolari de la Moscova pentru a mușamaliza eșecul total al vizitei sale în Rusia. Sursele avizate ale DESCHIDE.MD au confirmat că pe conturile așa-ziselor bănci republicane nu a fost transferat niciun dolar. Ulterior Krasnoselski a declarat că abia s-a adresat către Moscova privind acordarea unor ajutoare financiare.

În pofida sărăciei locuitorilor generată de lipsa de bani, Victor Gușan pune presiune asupra lui Krasnoselski în baza angajamentelor anterioare, pentru a face tot posibilul pentru beneficiul Concernului Sheriff, chiar și în detrimentul oamenilor de rând.

Faptul că regimul e condus de Concernul Sferiff și în particular de Victor Gușan a fost verbalizat chiar săptămâna trecută de președintele Igor Dodon, care la postul de televiziune pe care îl controlează, Accent TV, a declarat că e gata să se vadă cu așa-zișii deputați din sovietul suprem și cu activiștii civici de la Tiraspol „dacă Sheriff-ul le va permite".

Așa cum am menționat, de la începutul mandatului său, Krasnoselski și-a onorat unele angajamentele față de Gușan. 

Businessul mic şi mijlociu este asaltat de verificările poliţiei economice din regiune, care acţionează sub paravanul luptei cu crimele economice – directivă dată de Krasnoselskii personal.  În așa numitul soviet suprem sunt realizate modificări legislative ce au ca scop principal sporirea obligaţiilor financiare ale mediului de afaceri faţă de stat (în timp ce Sheriff se bucură de scutiri).

Oamenii de afaceri, dezamăgiţi de politica fiscală şi atitudinea autorităţile îşi lichidează afacerile de pe teritoriul autoproclamatei rmn şi le transferă în Federaţia Rusă.

Susţine stabilirea monopolului economic al Sheriff prin faptul că micii comercianţi, în schimbul posibilităţii de a activa, sunt nevoiţi să procure produsele angro exclusiv de la bazele ce aparţin Sheriff, produsele fiind la un preţ sporit, fapt ce conduce la ridicare preţurilor pentru producătorii finali şi la agravarea situaţiei şi aşa precară a populaţiei de rând.

În consecință, Concernul Sheriff și-a atins o parte din interese, fapt demonstrat de suma achitată drept impozit în bugetul de la Tiraspol. Potrivit așa-zisului minister de finanțe din regiunea separatistă, Concernul Sheriff a plătit în bugetul regiunii 255 455 537 de ruble transnistrene, sumă mai mare cu 38% achitată pentru aceași perioadă a anului 2016. A sporit suma impozitelor, fapt ce denotă că a sporit în aceeași măsură și profitul concernului, dar probabil că e prea nesemnificativă această realizare pe lângă scopul de bază și Krasnoselski este nevoit să continuie măsurile în detrimentul oamenilor de rând, dar care să favorizeze Sheriff-ul.

Prin urmare Vadim Krasnoselskii nu este capabil să facă faţă unor asemenea presiuni din partea lui Gușan. Aflat „între ciocan şi nicovală”, Krasnoselskii presat de Guşan să aplaneze situaţia delicată în care se află, declară în mediile sale de încredere că nu mai rezistă şi este gata să îşi depună mandatul.