Platforma Demnitate și Adevăr a adresat mai multe apeluri publice organelor coercitive și factorilor decizionali, inclusiv aparatului Președintelui și Cancelariei de Stat, pentru a se face lumină asupra procesului de reconstrucție a vilei prezidențiale de la Condrița și reparației clădirii Președinției de pe bulevardul Ștefan cel Mare, aceste două edificii fiind proprietate publică, se menționează într-un comunicat al PPPDA. La scurt timp a venit și replica socialiștilor. Consilierul prezidențial Ion Ceban a declarat într-o postare pe Facebook că Năstase și Maia Sandu, atacându-l pe Dodon, își pregătesc terenul pentru o cualiție postelectorală cu PDM - scenariu impus de peste hotare.

Dat fiind faptul că autoritățile statale au ignorat din nou principiul transparenței în activitatea lor, Platforma DA vine cu următoarele constatări:
 
În conformitate cu art. 18 din Legea privind asigurarea activității Președințelui Republicii Moldova, cheltuielile pentru executarea prevederilor prezentei legi se acoperă din mijloacele financiare și materiale ale Cancelariei de Stat și Aparatului Președintelui, prevăzute în bugetul de stat. Deci, legislația în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, fără ca acestea să nu fi fost contabilizate în cadrul bugetului de stat.
 
Din declarațiile șefului statului, foarte seci și evazive, reiese că la reconstrucția vilei de la Condrița și reparația clădirii Președinției au fost și sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare și de proveniență obscură. Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparație la Președinție sunt finanțate de către Turcia. Însă, nici un Acord Internațional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat și publicat în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, menționăm că pe paginile oficiale ale Agenției Achizițiilor Publice, ale Cancelariei de stat și Președinției lipsește orice informație despre lucrările de construcție atât la reședința de la Condrița, cât și la edificiul Președinției, ceea ce denotă că lucrările au fost efectuate cu încălcarea Legii privind achizițiile publice și nu în baza unor licitații transparente.
 
Pornind de la cele expuse, considerăm că Președintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova, Legea privind transparența în procesul decizional și Legea privind achizițiile publice. Platforma Demnitate și Adevăr consideră ca fiind întrunite toate circumstanțele necesare inițierii de catre procurorul general a urmăririi penale și încadrării juridice a acțiunilor șefului statului conform normelor Codului Penal al Republicii Moldova: art. 243 - spălarea de bani, art. 324 - corupere pasivă, art. 327 - abuzul de putere sau abuzul de serviciu, art. 328 - excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, art. 332/1 - obținerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe.
 
Constatând că acest lucru nu s-a produs, în conditiile unui stat capturat, cu o procuratură controlată politic și un procuror general desemnat la comanda lui Plahotniuc prin fraudă, inclusiv cu complicitatea prin omisiune a lui Dodon, Platforma DA face un apel către procurorii și ofițerii onești din cadrul Procuraturii Generale și, respectiv, Centrul Național Anticorupție să se autosesizeze și să inițieze un dosar penal pe marginea faptelor expuse.
 
Prin acțiunile și inacțiunile sale, prin omisiunea de a cere instituțiilor internaționale o anchetă penală în cazul furtului miliardelor și a spălătoriei de 30 de miliarde de dolari ale mafiei rusești, prin utilizarea nestingherită a banilor obscuri și irosirea banilor publici în interese personale, inclusiv pentru procurarea unui aparat de fotografiat în valoarea pensiei unui bugetar pentru 13 ani, Președintele Dodon face dovada clară că este vasalul și complicele unui regim oligarhic și corupt, care ne ține în captivitate.
 
„E trist să urmărim declinul neglorios al celor doi lideri de dreapta. Din păcate, Maia Sandu și Andrei Năstase demonstrează că au pierdut simțul penibilului și se dedau la declarații și acțiuni jenante chiar și pentru susținătorii lor. Se creează impresia că ei sunt implicați într-un scenariu impus de peste hotare, care are ca rezultat final justificarea coaliției lor postelectorale cu PDM, pentru a forma o majoritate pro-americană, pro-NATO. Vedem că miza opoziției de dreapta este iarăși geopolitică, nu socio-economică sau de luptă reală cu abuzurile puterii. Prin asta se explică schimbarea țintei lor de atac. În loc să lupte mai ferm împotriva guvernării și a lui Plahotniuc, PAS și PDA se războiesc cu președintele țării, care a fost înaintat și el de opoziție, de cea socialistă de stînga. Regretabil că PAS și PDA fac pași pe o cale greșită, care îi va duce la un deces politic prematur. În Moldova, dreapta iarăși dezamăgește propriul electorat. Nu e prima dată”, a notat Ceban.