8 910 640 lei urmează să fie alocați din Bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea referendumului local cu privire la revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, programat la 19 noiembrie. Decizia privind devizul de cheltuieli a fost luată cu puțin timp în urmă de Comisia Electorală Centrală.

Astfel, din suma totală, 7 800 720 lei vor fi alocați pentru desfășurarea alegerilor de către CEC, iar 1 109 920 lei – pentru instruirea participanților în procesul electoral de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

În vederea asigurării mijloacelor financiare necesare organizării și desfășurării referendumului local privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău, prezenta hotărâre se înaintează Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova”, se menționează în decizia CEC.

CEC a decis săptămâna trecută organizarea referendumului pentru data de 19 noiembrie, după ce anterior Consiliul municipal Chișinău a adoptat săptămâna trecută o decizie prin care a propus organizarea referendumului cu privire la demisia primarului general al capitalei pentru această zi.

----Ulterior, PL a cerut Curții Constituționale să declare neconstituționale mai multe articole din Legea privind administrația publică locală și Codul Electoral care presupun suspendarea primarului și organizarea referendumului privind revocarea din funcție a acestuia.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția de primar, „pentru” trebuie să voteze cel puțin 163 570 de alegători.