Lansarea inițiativei privind colectarea semnăturilor pentru trecerea la forma de guvernământ prezidențială este o acțiune de PR, pe care PSRM și liderul „de facto” al acestuia, Igor Dodon, o folosesc pentru sustragerea atenției cetățenilor de la alte probleme mult mai importante pentru societate, susțin reprezentanții mai multor partide politice.

La solicitarea reporterului Deschide.MD, vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, a declarat că aceste acțiuni nu sunt altceva decât un nou program al circului, regizat de Igor Dodon și Vlad Plahotniuc.

Dacă anterior poporul a fost distras de la probleme reale, precum sărăcia, furtul miliardului, lipsa locurilor de muncă, corupție și justiția nefuncțională prin sistemul electoral mixt și numirea ministrului al Apărării, acum va fi un nou circ. Dodon va colecta semnături pentru trecerea la forma de guvernământ prezidențială, iar Plahotniuc va apăra forma de guvernământ parlamentară și-l va amenința pe Dodon cu impeachment-ul. Este un nou conflict, absolut artificial, pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele reale și pentru a imita lupta de care au nevoie ambii pentru prestația de succes la alegerile parlamentare. Nimic nou, nimic surprinzător. Unul trebuie să dovedească cu orice preț că nu este parte a regimului, pentru că alegătorii au văzut pe parcursul acestui an că el a colaborat cu Plahotniuc și acum trebuie să se spele, iar altul trebuie să dovedească Occidentului că este unicul garant al vectorului european și doar el îl poate opri pe Dodon”, a menționat el.

De aceeași părere este și secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu.

Este o continuare a jocului între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, cu poziționări pe filiera geopolitică. Unii se erijează mari proeuropeni, iar Igor Dodon, un admirator al regimului de guvernare prezidențială din Est. Este o inițiativă pentru a distrage atenția de la problemele adevărate cu care se confruntă cetățenii. Nu-l mai auzim pe domnul Dodon să vorbească despre recuperarea miliardului, tragerea la răspundere a celor vinovați, despre atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă. Este doar o imitare a unei confruntări geopolitice între cele două partide”, a spus el.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vadim Pistrinciuc, susține că Igor Dodon nu are drept moral să ceară împuterniciri suplimentare.

Un președinte care în mod deschis spune că nu este președintele tuturor și reprezintă doar o parte a societății, nu are drept moral și politic să ceară mai multe prerogative”, a declarat el.

Președintele Grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi, susține că concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, așa cum dorește Igor Dodon, este un lucru extrem de periculos.

Ideea de a trece la forma prezidențială de guvernare, lansată de Dl Dodon și PSRM, este în detrimentul consolidării democrației în Republica Moldova. Asemenea modele pot fi văzute în spațiul euro-asiatic, spațiu care nu poate servi drept model pentru o democrație modernă așa cum ne dorim să fim. Este o zicală care spune că te asemeni cu cei cu care umbli. În loc să accepte modelul în baza căruia a fost ales și să-l utilizeze pentru a sluji tuturor cetățenilor, Dl Dodon vrea să aducă în Republica Moldova modelul din Federația Rusă. Sunt convins că orice concentrare a puterii în mâinile unei singure persoane, în special într-o țară care are în spate un trecut totalitar, este un lucru extrem de periculos. În 1999-2000 am fost categoric împotriva inițiativei de trecere la un model prezidențial lansată de Domnul Petru Lucinschi. Rămân pe aceeași poziție și astăzi, fiind în continuare un fidel susținător al modelului parlamentar de guvernare”, a declarat parlamentarul.

Potrivit președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, această campanie face parte din programul electoral al PSRM, pe care formațiunea va promova pentru alegerile parlamentare din 2018.

În primul rând acest subiect nu este unul nou și este clar că acesta nu are sorț de izbândă. Socialiștii înțeleg acest lucru. Ei încearcă să-și găsească o temă pentru campania electorală din 2018. Tema dată va fi o temă artificială, va fi o temă politică, va fi o temă cu invitare la mitinguri și nimic altceva”, a declarat politicianul.

----Amintim că ieri, 24 septembrie, în orașele Bălți, Cahul și Anenii Noi au avut loc acțiuni de protest, organizate de Partidul Socialiștilor. În cadrul manifestațiilor a fost adoptată o rezoluție, în care PSRM anunță despre lansarea campaniei pentru colectarea semnăturilor pentru trecerea la forma de guvernământ prezidențială.

Fiecare ministru din cadrul cabinetului de miniștri trebuie să poartă răspundere personală în fața Președintelui și a poporului țării. Referendumul național propus de Președintele țării Igor Dodon, va fi organizat în orice condiție... Începând de astăzi, 24 septembrie 2017, Partidul Socialiștilor anunță startul Campaniei Naționale de colectare a semnăturilor în susținerea trecerii la forma de guvernare prezidențială și atribuirea șefului statului a funcției de șef al puterii executive în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să colectăm cel puțin 70% din semnăturile cetățenilor țării cu drept de vot”, se arată în textul Rezoluției.