Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit, îi sugerează, într-un limbaj diplomatic, preşedintelui Dodon să permită colaborarea internaţională pe segmentul militar. Preşedintele moldovean „se face că plouă”.

Dodon l-a primit astăzi pe Pettit la reședința de stat, iar, potrivit celor spuse de președinte pe pagina sa de Facebook, cei doi au discutat despre „subiecte actuale cu privire la agenda politică internă, Găgăuzia, chestiuni legate de soluționarea diferendul transnistrean, politica externă, relațiile bilaterale moldo-americane, ș.a.”, fără a preciza că au discutat despre colaborarea pe segmentul militar. 

La câteva ore diferență, ambasada SUA în Republica Moldova a emis un comunicat de presă, în care este menționat: „Ambasadorul Pettit s-a întâlnit în această dimineață cu Președintele Dodon pentru a discuta situația politică curentă, precum și o serie de aspecte bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul securității între SUA și Republica Moldova. Ambasadorul Pettit a reamintit Președintelui despre importanța Republicii Moldova, ca partener responsabil în domeniul securității în regiune, și l-a încurajat să ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire și modernizarea echipamentului”.

Pe scurt, ambasadorul Pettit i-a transmis lui Dodon să le permită militarilor moldoveni să participe la exerciții și aplicații militare internaționale peste hotarele țării, astfel putând fi reluat ajutorul financiar pentru Armata Naţională, sistat de SUA în luna august şi acordat până atunci prin intermediul programului Foreign Military Financing (FMF, Finanțarea Militară Străină).

---------------

Motivul sistării este refuzul autorităților moldovenești de a permite participarea soldaților Armatei Naționale la aplicațiile și exercițiile militare regionale.

Finanțarea sistată de SUA (12,7 milioane de dolari) reprezintă aproape jumătate din bugetul actual al Armatei Naționale (550 mln. de lei). În ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare. În același timp, începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Această tendință nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situația de securitate din regiune s-a înrăutățit subit. În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB, se arată într-o analiză a Expert-Grup.

Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la mai multe exerciții în România și Ucraina, invocând de fiecare dată diferite motive. Ulterior, premierul Filip a propus într-o ședință de Guvern să fie aprobată o Hotărâre prin care Executivul a aprobat participarea militarilor la un exercițiu în Ucraina. La scurt timp, Dodon s-a arătat revoltat de acest lucru și a dispus o anchetă prin care să fie găsite persoanele care nu au executat ordinul acestuia iar vinovații să fie retrogradați din funcții și grade. În consecință Guvernul a sesizat Curtea Constituțională să se expună asupra faptului dacă președintele poate decide participarea militarilor moldoveni la astfel de exerciții sau este de competența Guvernului acest lucru.