Președintele Republicii Moldova Igor Dodon susține că nu va primi jurământul lui Eugen Sturza în eventualitatea adoptării de către Curtea Constituţională a unei decizii prin care acesta să poată fi numit în funcția de ministru al Apărării.

Dodon scrie pe pagina sa de Facebook: „candidatura propusă de Guvern și majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru al apărării nu corespunde în niciun fel acestor criterii”.

„Din aceste considerente, nu-l voi recunoaște pe domnul Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, indiferent de opinia Guvernului și a majorității parlamentare. Menționez că, în conformitate cu Constituția, membrii Guvernului își încep exercitarea mandatului din momentul depunerii jurămîntului în fața Președintelui Republicii Moldova, iar eu nu voi primi jurământul dlui Sturza, chiar dacă va fi o astfel de decizie a Curţii Constituţionale și, prin urmare, el nu va putea să-și exercite funcția”, spune președintele. 

------------ Declarațiile sunt făcute în contextul prezenței lui Igor Dodon la exercițiul „Scutul de foc 2017", care se desfășoară la Baza Militară de Instruire a Armatei Naționale de la Bulboaca, unde aproximativ 300 de militari moldoveni și 20 de militari români sunt instruiți în comun. 

„M-am familiarizat cu activitățile Statului Major al Batalionului de artilerie și al punctului de comandă și observare al Batalionului de artilerie de organizare și desfășurare a operațiunilor de luptă. Am asistat la tragerile efectuate de militari, în scopul evaluării gradului de pregătire a sistemelor de artilerie, a tehnicii militare, precum și a echipamentelor de comunicații ale subunităților de artilerie. Apreciez faptul că ostașii moldoveni demonstrează un nivel înalt de pregătire, în pofida situației deplorabile în care se află astăzi Forțele Armate și, implicit, Ministerul Apărării, grație guvernării eurounioniste.
În context, țin să reiterez că avem nevoie de modernizarea armatei, de reforme și de implementarea unor standarde care să corespundă cerințelor actuale. Acest lucru îl poate face doar o conducere profesionistă. După cum am afirmat și anterior, în fruntea Ministerului trebuie să se afle persoane competente, apolitice, responsabile și cumpătate, capabile să administreze Armata Națională, să respecte principiile constituționale și legislația Republicii Moldova. Persoane, în care și Armata, și cetățenii, și Comandantul Suprem să poată avea deplină încredere. Totodată, trebuie să accentuez că Republica Moldova este un stat neutru și nu-și dorește să lupte cu nimeni”, declară președintele. 

---------- Deschide.MD amintește că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, lucru menționat și în „articolul 28 din Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede că actele Curții - sunt acte oficiale și executorii, pe întreg teritoriul țării, pentru toate autoritățile publice și pentru toate persoanele juridice și fizice”.

De asemenea potrivit articolului 98, alin 6 - în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului. În acest caz Executivul a cerut Curții Constituționale interpretarea acestui articol în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și a deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.