Igor Ceaika, feciorul procurorului general al Federației Ruse și unul dintre amicii președintelui Igor Dodon pe subiecte economice, intenționează să deschidă în regiunea transnistreană ferme de mining pentru dobândirea criptovalutei, ar căror cost principal îl reprezintă energia electrică. Expertul în economie Sergiu Gaibu, a explicat pentru DESCHIDE.MD că deschiderea acestui tip de business în Transnistria va duce la creșterea considerabilă a datoriei la gaze față de Federația Rusă.

Fermele de mining necesită un consum uriaș de energie electrică, care în Transnistria e foarte ieftină, deoarece termocentrala de la Cuciurgan profită de gazele importate din R. Moldova pentru a produce energie, fără a achita nimic Chișinăului – fapt care l-a și făcut pe Ceaika să-și orienteze dezvoltarea businessului în regiunea separatistă.

De remarcat este și faptul că Republica Moldova cumpără energie electrică în proporție de 70% de la stația transnistreană de la Cuciurgan, iar profitul de pe urma vânzării electricității către Chișinău, constituie peste 70% din bugetul total al regiunii separatiste.

Ceaika, care este și co-președintele Asociației „Delovaia Rossia”, a recunoscut într-un interviu acordat agenției RBK că pentru dezvoltarea businessului criptovalutei în Transnistria există toate atributele, în primul rând „electricitate ieftină”.

„Conducerea Trasnistriei spune că regiunea se află pe poziția a patra în Europa după viteza internetului, la ei energia electrică este foarte ieftină, iar aceasta este una dintre condițiile cheie pentru crearea fermelor de mining”, a declarat Ceaika.

În același interviu Ceaika a anunțat că Transnistria deja a făcut unele modificări în legislație pentru a permite existența acestui tip de business.

Expertul în economie Sergiu Gaibu ne-a explicat că „orice consum de energie electrică în transnistria, de fapt înseamnă creșterea datoriei la gaze față de Rusia. Noi deja avem 6 mlrd. de dolari, deși încă nu e clar cine până la urmă este dator pentru suma respectivă, dar e cert faptul că este o datorie față de gigantul Gazprom și într-o formă sau în alta reprezintă o pârghie de intimidare a Republicii Moldova. Orice consum sporit înseamnă creșterea acestei datorii și respectiv un subiect de tensiune dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Evident, atunci când se obține energie electrică din gaze pentru care nu se achită nimic și nu se știe dacă persoanele care îl consumă vor achita vreo dată acest gaz, evident că orice activitate bazată pe astfel de subvenție, care nu se știe de cine va fi achitată, evident că este o activitate profitabilă. Cel mai probabil crearea acestor datorii vor deveni un subiect de discuție între Republica Moldova și Federația Rusă. E vorba de mining de criptovalute, a cărui cost principal îl reprezintă energia electrică, ceea ce înseamna o defavoare enormă pentru Republica Moldova”. 

Ceaika a vizitat de mai multe ori autoproclamata republică, ultima vizită a întreprins-o chiar la începutul acestei luni. Atunci fiul procurorului general rus a discutat inclusiv cu liderul separatist Vadim Krasnoselski despre fermele de mining.

La data de 7 septembrie, Ceaika a avut o întrevedere și cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

„În cadrul dialogului părțile au abordat chestiuni privind dezvoltarea cooperării între comunitățile de afaceri din Republica Moldova și Federația Rusă. În acest an au avut loc deja două întâlniri ale reprezentanților mediului de afaceri din Moldova și Rusia – una la Moscova și una la Chișinău”, scrie într-un comunicat al Președinției.

„Colaborarea dintre cercurile de afaceri va continua să se extindă, inclusiv este planificată desfășurarea unor evenimente cu businessmanii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat atunci Dodon.

DESCHIDE.MD a scris anterior despre consilierii vicepremierului rus Dmitri Rogozin care, pentru a participa la „serbarea” dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru, au folosit avionul privat a lui Ceaika pentru a zbura la Chișinău.