Președinția acuză Guvernul de împiedicarea participării lui Igor Dodon la cea de-a 72-a reuniune a Adunării Generale a ONU la New York. Potrivit persoanei de încredere a șefului statului, Ion Ceban, „Ministerul de Externe a făcut tot posibilul ca președintele Republicii Moldova să nu poată face declarații la ONU”. Declarația a fost făcută pentru agenția rusă TASS.

Guvernul, format de coaliția de guvernare a partidelor proeuropene, prin Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut tot posibilul pentru a împiedica președintele să facă declarații la ONU. Statul, contrar regulilor general acceptate, va fi reprezentat de premierul Pavel Filip. Acest lucru a fost făcut în scopul de a folosi tribuna Organizației pentru a face declarații împotriva Rusiei, pentru a ridica rating-ul coaliției proeuropene, guvernarea căreia a fost marcată de corupție și scăderea nivelului de trai”, a spus Ceban pentru sursa citată.

La rândul său, Igor Dodon a catalogat acest gest ca un „PR lipsit de sens”.

Noi mereu am susținut consolidarea statutului de neutralitate, prescris în Constituție și împotriva aderării statului la blocurile militare. Declarațiile privind necesitatea retragerii trupelor străine de pe teritoriul țării noastre neutre au fost făcute și anterior. Nu toți înțeleg că ele nu vor pleca atâta timp cât nu va fi soluționată problema transnistreană, negocierile asupra căreia, cu părere de rău, se tărăgănează nu primul an”, a declarat el.

Dodon a menționat că „poziția Guvernului pe care o va reprezenta Filip – este poziția Partidului Democrat care nu are nimic comun cu opinia majorității cetățenilor țării noastre care doresc pace și parteneriat strategic cu Federația Rusă”.

Nu dorim să participăm la luptele geopolitice de partea cuiva și vom dezvolta relațiile atât cu Vestul, cât și cu Estul în interesele Moldovei”, a punctat șeful statului.