Candidatul PDM, Marian Lupu, și cel al PSRM, Igor Dodon, au decis să-și de-a întâlnire în cadrul unei dezbateri electorale. Cel puțin, acest lucru reiese din mesajele candidaţilor, plasate pe paginile lor de Facebook.

Mai întâi, Marian Lupu a transmis, prin intermediul rețelei de socializare, că va participa la dezbateri numai dacă se va „confrunta direct cu candidatul antieuropean Igor Dodon”. „Îl somez public să nu evite aceste confruntări, să nu se ascundă în spatele dezbaterilor cu candidații comozi pentru dânsul, care nu au șanse să ajungă în turul doi”. 

„Eu am arătat clar că am scopul să contracarez planul extern de schimbare a cursului european al Moldoveni și proiectul subversiv de federalizare a țării. De aceea, adversarul viitorului european al țării și al statului unitar moldovenesc este și adversarul meu. Exponentul planului antieuropean și al proiectului de federalizare este, în mod evident, candidatul Partidului Socialiștilor. Consider drept foarte important pentru cetățenii Republicii Moldova ca dezbaterile electorale să fie axate pe această confruntare de idei: între proiectul de stat unitar european, pe de o parte, și proiectul antieuropean de destrămare a statului, pe de altă parte. Cu tot respectul pentru fiecare dintre candidații înscriși în cursa electorală, miza majoră a acestor alegeri este menținerea cursului european și stoparea celor care vor să ne ducă pe un drum periculos, spre dezastru. Am remarcat ca Igor Dodon a făcut, în ultima vreme, si declarații de simpatie față de Uniunea Europeană, de frăție cu România - este o încercare de a atenua politica lui împotriva intereselor Moldovei, un șiretlic de campanie neinspirat. Convingerile lui personale rămân clar antieuropene și ar trebui să le precizeze în fața propriilor săi susținători”, scrie candidatul PDM

La o diferență de aproximativ o oră, candidatul PSRM, Igor Dodon, îi răspunde lui Marian Lupu că este pregătit să-l confrunte într-o dezbatere, oriunde ar avea loc aceasta: „Sunt gata să-l pun la punct pe Lupu oriunde: la TV, în stradă, în piață, în vreun sat sau în vreo școală închisă sub guvernarea lui oligarhică”.

„Poate veni cu căşti în urechi, să-i şoptească cineva de la GBC sau Nobil ce să vorbescă. Ce spune domnul Lupu de o dezbatere publică, în vreun spațiu deschis, cu prezența presei și a cetățenilor? Sau se teme de cetățeni? O să-i rog pe oamenii prezenți să nu-l fluiere pe candidatul oligarhilor, așa cum îl fluieră în fiecare raion și sat, unde apare. Promit dezbateri civilizate, pe subiecte concrete, pe probleme actuale. Voi scoate la suprafață toate nelegiuirile și gafele acestei guvernări eurounioniste, voi indica vinovații și voi demonstra că Marian Lupu, ca exponent al acestei guvernări, este ultimul politician care are dreptul moral să ceară votul cetățenilor”, îi răspunde Dodon. 

Amintim că acum o săptămână, preşedintele PDM a declarat în cadrul unui interviu că unicul său contracandidat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestei luni este socialistul Igor Dodon. Mai mult decât atât, Lupu a spus că liderul PSRM este și cel mai periculos candidat, căci ar dori să schimbe cursul european al Republicii Moldova şi să federalizeze ţara.

Referindu-se la Marian Lupu, la mijlocul lunii septembrie, Igor Dodon a declarat: „Vrabia mălai visează, iar unii candidați turul doi. S-ar putea ca reprezentantul puterii să stea în turul doi în fața televizorului, unde va privi cum Igor Dodon învinge în fața unui candidat unionist. Asta dacă totul nu se rezolvă din primul tur, ceea ce e foarte probabil".

Vedeți mai jos mesajele integrale postate de cei doi candidați la funcția de președinte: