(UPDATE): Purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal, Ionel Pușcaș, a revenit cu un apel în adresa redacției noastre și ne-a comunicat că formațiunea, de fapt, a solicitat Comisiei Electorale Centrale să suspende procedura de stabilire a referendumului, iar președintele CEC, Alina Russu nu a dorit să anunțe opinia publică despre acest lucru. Solicitați de reporterul Deschide.MD, juriștii din cadrul CEC ne-au anunțat că ei nu sunt organul competent care să suspende o Hotărâre de judecată.

Partidul Liberal trebuia să solicite instanței suspendarea procedurii de stabilire a referendumului, nu Comisiei Electorale Centrale. Doar instanța de judecată poate dispune suspendarea unei proceduri. CEC nu are astfel de competențe”, ne-au comunicat reprezentanții Comisiei.

Comisia Electorală Centrală a votat astăzi Hotărârea cu privire la stabilirea datei referendumului local privind revocarea din funcția a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Unul dintre argumentele, care a stat la baza adoptării acestei hotărâri este faptul că, colegii de partid al edilului capitalei nu au cerut suspendarea procedurii de stabilire a referendumului până la examinarea în fond a sesizărilor depuse la adresa Curții Constituționale și Judecătoriei Chișinău și adoptării unor decizii pe acest caz, a anunțat președintele CEC, Alina Russu.

Aduc la cunoștința dumneavoastră că astăzi, aproape de începerea ședinței Comisiei Electorale Centrale, în secretariatul Comisiei au fost înregistrate două demersuri. Unul dintre care a venit din partea președintelui fracțiunii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, prin care se aduce la cunoștința Comisiei Electorale Centrale că fracțiunea partidului a contestat la Curtea Constituțională prevederile articolului 177, al.2 din Codul Electoral cu privire la revocarea din funcție a primarului. Din demersul anexat la Curtea Constituțională, care datează cu 19 septembrie, putem conchide că nu a fost solicitată aplicarea măsurilor asiguratorii de executare a deciziilor anunțate anterior.

În al doilea demers, venit din partea președintelui fracțiunii Partidului Liberal din Consiliul municipal, Ion Cebanu, este anunțată inițierea procedurii de contencios administrativ, înaintând o cerere prealabilă și înaintând acțiunea în instanța de judecată împotriva deciziei CMC din 12 septembrie care stabilește propunerea de anunțare a datei privind desfășurarea referendumului, la fel, solicitând instanței de judecată admiterea cererii și anularea deciziei, nesolicitând aplicarea măsurilor asiguratorii”, a declarat Alina Russu în cadrul ședinței de azi a Comisiei.

În acest context, Comisia Electorală Centrală nu a avut motiv pentru care să renunțe la examinarea și adoptarea a acestui subiect.

Solicitat de reporterul Deschide.MD să comenteze „neajunsurile” din sesizările depuse la adresa CCM și Judecătoriei Chișinău, președintele fracțiunii PL în CMC, Ion Cebanu, a fost scurt în declarații.

Este clar că referendumul va avea loc. Vreau să le urez succes socialiștilor, pentru că nu au nicio șansă”, a declarat el.

-----Amintim că CEC a decis azi organizarea referendumului local privind demisia primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru data de 19 noiembrie.

Consiliul municipal Chișinău a adoptat săptămâna trecută o decizie prin care referendumul cu privire la demisia primarului general al capitalei ar urma să fie organizat pe data de 19 noiembrie.

Ulterior, PL a cerut Curții Constituționale să declare neconstituționale mai multe articole din Legea privind administrația publică locală și Codul Electoral care presupun suspendarea primarului și organizarea referendumului privind revocarea din funcție a acestuia.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcția de primar, „pentru” trebuie să voteze cel puțin 163 570 de alegători.