Deputații Partidului Liberal au cerut astăzi Curții Constituționale să declare neconstituționale două articole 33 și 34 - cu privire la suspendarea primarilor (Legea privind administrația publică locală), precum și art. 177 - motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcție a primarului (Codul electoral).

Anunțul a fost făcut de către Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL și de Ion Casian, deputat PL în cadrul unei conferințe de presă. În opinia liberalului Valeriu Munteanu, aceste articole din legislație ar fi neconstituționale.

„Nu vom găsi în Europa niciun exemplu de ales local, votat de comunitate, care să poată fi suspendat de o autoritate publică", a declarat Valeriu Munteanu, care a menționat că dosarele deschise pe numele lui Dorin Chirtoacă sunt „eminamente politice".

Potrivit lui Valeriu Munteanu, cazul lui Dorin Chirtoacă scoate la iveală mai multe carențe ale legislației și demonstrează că primarii sunt extrem de vulnerabili și neapărați în fața „aparatului coercitiv al statului". Fostul ministru a declarat că și oficialii europeni au rămas „oripilați" de ceea ce se întâmplă în aceste dosare ale lui Dorin Chirtoacă.

Liberalul Ion Casian a ținut să precizeze, în aceeași conferință de presă, că există și alți primari din R. Moldova cercetați penal, dar aceștia nu au fost suspendați din funcție.

„Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcții. La Dorin Chirtoacă e premiera", a spus Ion Casian, afirmând că acesta este încă un argument că dosarele intentate primarului de Chișinău sunt „politice".

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu a subliniat că în această dimineață sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională, iar ulterior Președintele PL, Mihai Ghimpu a înaintat un demers către Comisia Electorală Centrală, prin care a informat CEC-ul despre sesizarea depusă de deputații liberali și a cerut să suspende procesul de luare a unei decizii vizavi de referendum până la un răspuns oferit de Curtea Constituțională.

În cadrul conferinței de presă, Ion Casian a informat că tot în această dimineață, consilierii liberali din CMC au înaintat o cerere prealabilă Consiliului Municipal Chișinău, prin care a cerut abrogarea deciziei nr. 8/2 din 12.09.2017 „Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă", subliniind faptul că, Consiliul Municipal Chișinău nu dispunea de competența locală de desfășurare a referendumului local, dar și pentru că CMC a încălcat termenul prevăzut la art. 186, aln. 1) și 2) din Codul Electoral.

De asemenea, consilierii liberali din CMC au înaintat o cerere de chemare în judecată, privind anularea actului administrativ (decizia nr. 8/2 din 12.09.2017), invocând aceleași motive: lipsa competenței CMC, încălcarea termenului și ca fiind aprobată contrar legii.

Cele două sesizări au fost făcute în contextul suspendării din funcție a primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă și intenția socialiștilor de organizare a unui referendum privind revocarea sa din funcție.

Amintim că tot astăzi consilierii municipali din fracţiunea PL au cerut colegilor din CMC să anuleze decizia prin care au aprobat data de 19 octombrie pentru desfăşurarea referendumului de revocare din funcţie a primarului general Dorin Chirtoacă.

Potrivit consilierilor PL, decizia a fost luată ilegal, deoarece Consiliul Municipal Chişinău nu poate lua o hotărâre cu privire la desfăşurarea referendumului. Liberalii susţin că doar instanţa de judecată poate decide în privinţa organizării plebiscitului.