Dacă deciziile Curţii Constituţionale sunt "ilegale", de ce trebuie să fie legală alegerea lui Dodon ca preşedinte în urma unei decizii a acestei instanţe? Este replica preşedintelui Partidului Popular European Iurie Leancă la respingerea pentru a doua oară, de către actualul şef al statului, a candidaturii lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării.

„Urmând logica lui Dodon, declarând că nu va recunoaște deciziile „ilegale" ale Curții Constituționale, mă întreb de ce poporul Republicii Moldova trebuie să recunoască un președinte ales în urma unei decizii a CCM?”, a scris Leancă pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PPEM a mai remarcat: "În legătură cu declarațiile precum că deciziile CCM ar fi în afara cadrului legal, vreau să-i amintesc domniei sale că și el a ajuns Președinte în urma unei decizii a Curții Constituționale".

„Spre deosebire de dvs., dle Dodon, care în 2006 ați fost promovat de către comuniști în baza unor merite necunoscute în fruntea Ministerului Economiei („performanțele" ulterioare le-am văzut cu toții), Eugen are o vastă experiență guvernamentală, ocupând de-a lungul celor 6 ani de activitate posturi de prim rang. Pe parcursul acestei perioade a dat dovadă de un înalt nivel de profesionalism, integritate și aptitudini manageriale deosebite”, conchide vicepreședintele Parlamentului. 

----------------Igor Dodon a declarat astăzi că CCM va fi trasă la răspundere, în cazul în care „va exclude" Preşedinţia din procesul de numire a miniştrilor. Declarația a venit după ce Executivul a sesizat astăzi înaltul for relativ la acţiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și la deciziile care pot fi adoptate de Parlament, dacă şeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.