În opinia mai multor formatori de opinie, refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire a candidatului propus de Guvern la șefia Ministerului Apărării a creat o criză politică, pe care Executivul încearcă s-o depășească apelând la Curtea Constituțională. Sursele amintite consideră că guvernarea trebuie să-l oblige pe șeful statului să respecte legislația.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, jurnalistul Petru Bogatu s-a referit la faptul că textele unor articole din Constituție ar lăsa loc de interpretări și Igor Dodon se folosește de acest lucru, încercând să obțină "dividende politice".

Dacă citim atent Constituția, acolo scrie că președintele revocă și numește miniștrii la propunerea prim-ministrului în cazul unor remanieri guvernamentale. Acolo nu este specificat că președintele ar avea dreptul să respingă aceste demersuri ale Guvernului sau propuneri ale prim-ministrului. Constituția noastră impune un regim parlamentar în Republica Moldova, în care atribuțiile președintelui sunt, în majoritatea cazurilor, mai mult simbolice”, a menţionat Bogatu.

Jurnalistul nu a exclus că acțiunile unilaterale ale lui Dodon sunt "fronde împotriva Guvernului și majorității parlamentare", comandate de „prietenii  și stăpânii” săi din Moscova.

Este o criză politică pe care, în mod deliberat, a provocat-o președintele republicii. Obligația puterii executive este de a depăși această criză, mai cu seamă că are toate atuurile constituționale. Ei nu au decât să respecte legislația și să oblige președintele să se manifeste, și el, doar în limitele atribuțiilor care îi sunt oferite de Curtea Constituțională și Legea Supremă a Republicii Moldova”, a menționat expertul.

Analistul politic Anatol Țăranu este de părerea că, după ce Curtea Constituțională se va pronunţa, Guvernul va veni cu o abordare tranșantă în cazul conflictului cu șeful statului.

Guvernul cere Curții Constituționale să clarifice foarte precis care sunt atribuțiile de care Guvernul nu poate trece, dar și reacțiile posibile ale președintelui în condițiile când el refuză să se conformeze legislației. Această criză intră în faza finală, când trebuie să existe o soluție legală. În momentul când CCM se va pronunţa, Guvernul va avea posibilitatea de a veni cu o abordare tranșantă a acestui conflict și va fi nevoită să meargă strict pe buchea legii în raport cu președintele”, a declarat el.

----Amintim că Guvernul s-a întrunit azi dimineață pentru a adopta o decizie privind sesizarea Curții Constituționale în legătura cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Curtea Constituțională a fost sesizată în legătura cu interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova (În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului), în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.