Tiraspolul acuză Chișinăul de stagnarea procesului de negocieri și de nedorința de a organiza o întrevedere în format 5+2. Chișinăul însă vorbește că o asemenea întrevedere va fi posibilă după definitivarea unei agende consistente de lucru.

Reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului la negocierile în problema transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, s-au întâlnit astăzi la sediul OSCE din Cihșinău, pentru a discuta ultimele evoluții de pe agenda transnistreană.

Vitali Ignatiev a învinuit Chișinăul de stagnarea procesului de negocieri: „Mai mult decât atât, luând în considerare acțiunile unilaterale ale Republicii Moldova în domeniul libertății circulației, transportului feroviar, livrarea de produse petroliere, situația a degradat total. Din acest punct de vedere, e nevoie de aceste întâlniri la nivelul reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană”.

Potrivit lui Ignatiev, partea transnistreană a pus accent pe problemele legate de învățământ la această întâlnire cu Balan. Astfel, potrivit Tiraspolului, la întâlnirea din 27 septembrie între grupurile de lucru pentru probleme de învățământ, partea moldovenească nu fost pregătită să discute problema apostilării diplomelor, care este stipulată în Protocolul de la Berlin semnat la începutul verii. „Din păcate, partea moldovenească nu a fost de acord să discutăm acest subiect umanitar”, declară Ignatiev.

Tiraspolul se teme de faptul că acțiunea deciziei protocolare va expira la sfârșitul acestui an, iar protocolul nu va fi implementat. „Noi am vorbit despre necesitatea de a lucra asupra acestei înțelegeri”, a spus Ignatiev.

Potrivit lui Ignatiev, partea transnistreană a înaintat trei inițiative pentru organizarea unei noi runde de negocieri în format 5+2, Chișinăul însă nu a mers în întâmpinarea Tiraspolului. „Colegii noștri de la Chișinău au declarat că ei nu sunt gata să discute problema căii ferate și apostilării diplomelor de studii, acest fapt înseamnă că ei nu au un impuls politic. Noi avem nevoie de asistența partenerilor internaționali în acest sens și implementarea Protocolului de la Berlin care este o foaie de parcurs pentru rezolvarea problemelor”.  

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, a declarat că partea moldovenească a acceptat toate subiectele puse în discuție de către partea transnistreană. Apelul Chișinăului față de reprezentantul Tiraspolului a fost să evite politizarea subiectelor.

„Am discutat subiectul școlilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului și dificultățile cu care se confruntă în cadrul activității lor. Am făcut presiuni ca să evite presiunile asupra profesorilor și elevilor din aceste școli și să nu se pună obstacole la implementarea anumitor proiecte internaționale în aceste școli. La moment, este suspendată renovarea sălii de sport la Liceul din Râbnița pe banii UE și Națiunilor Unite”, a declarat Balan.

Referindu-se la organizarea întrvederii în format 5+2, Balan a declarat că Chișinăul este deschis pentru a organiza o rundă de negocieri, este  însă nevoie de definitivarea unui material amplu de lucru. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a subliniat că acest format de negocieri trebuie să se ocupe de reglementarea politică a conflictului transnistrean, dar nu de probleme și aspecte minore.