Președintele Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, cere președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să dea dovadă de maturitate politică și să semneze decretul privind numirea lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, fără a se comporta ca un copil răsfățat „care face ceea ce îi poftește și ce dorește”. Apelul a fost făcut azi în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Iurie Leancă, Eugen Sturza este un om corect, integru, un bun manager și are o vastă experiență guvernamentală.

Noi, Partidul Popular European din Moldova, îi cerem cu fermitate domnului Dodon să fie un președinte responsabil și să nu facă altceva, decât să respecte legea. Coaliția are toate drepturile legale să-și desemneze candidatul și nu există nici un motiv, nici politic, nici juridic, astfel încât domnul Dodon să respingă candidatura domnului Sturza. El este un om corect, integru, un bun manager și are o vastă experiență guvernamentală. Sunt convins că domnul Sturza va fi un foarte bun câștig pentru Armata Națională și prin urmare, pentru țară”, a declarat el.

Liderul PPEM a menționat că reieșind din practica occidentală, în fruntea Ministerului Apărării se află o persoană civilă.

Afirmațiile domnului Dodon precum că în fruntea Armatei trebuie să fie un militar sunt niște minciuni sfruntate. Un element fundamental al democrației occidentale este faptul că în fruntea Armatei se află un civil. Doar așa se exercită controlul civil asupra Forțelor Armate. Moldova trebuie să urmeze exact acest drum în momentul în care ne-am propus să preluăm aceste valori, aceste instituții funcționale din occident. Îmi doresc ca domnul Dodon să se debaraseze cât mai repede de acest politicianism ieftin și să dea dovadă de responsabilitate. Se comportă ca un fel de „Gică contra”, un copil răsfățat care face ceea ce îi poftește și ceea ce dorește. La el în partid nu are decât să se conducă de regulile impuse de dânsul, aici însă vorbim de țară, despre securitatea națională a Republicii Moldova și sper ca dânsul să dea dovadă de maturitate, de responsabilitate și să accepte candidatura domnului Eugen Sturza”, a declarat Leancă.

Potrivit lui, Armata Națională, mai mult ca niciodată, are nevoie de stabilitate și nevoie de un manager bun care să continue procesele de reformare și modernizare a Forțelor Armate.

Acest ping-pong pe care îl face președintele țării ne pune într-o lumină proastă și chiar periculoasă în cancelariile străine. Atât la Vest, cât și la Est. Cerem ca domnul Dodon să respecte legea. Nesemnarea decretului după cea de-a doua desemnare a candidatului va fi un abuz de putere, nerespectarea legii fundamentale a țării. Nu este nimic altceva decât o încălcare grosolană a Constituției, a cadrului legal. Președintele țării ar trebui să fie primul care să dea dovadă de respect al legii”, a punctat liderul PPEM.

Amintim că Igor Dodon a respins astăzi candidatura lui Eugen Sturza la Apărare și l-a propus pe Victor Gaiciuc. Președintele a atenționat, de asemenea, Guvernul și majoritatea parlamentară că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor".