Premierul vine cu o propunere către președintele Igor Dodon care a solicitat audieri parlamentare privind asistența financiară acordată Republicii Moldova în ultimii ani, de a „accesa internetul pentru a face cunoștință cu asistența externă oferită pentru Republica Moldova”.

În debutul ședinței Executivului, Pavel Filip a anunțat că toată informația la acest subiect este publică și poate fi găsită pe pagina web al Cancelariei de Stat.

Mi-a părut ieșită din comun propunerea de audieri parlamentare privind asistența externă. Dacă se dorește de a obține răspunsuri, dar nu de a face show politic, atunci vreau să-i transmit un mesaj domnului președinte că suntem în epoca informațională și dacă are acces la internet, pe site-ul Cancelariei de Stat de mult timp este publicat raportul cu privire la asistența externă pentru anul 2016. Tot acolo se găsesc rapoartele cu privire la primirea și utilizarea asistenței externe pe fiecare an. Nu văd de ce ar trebui să mergem pe altă cale, doar dacă interesul și scopul este altul”, a declarat Filip.

Prim-ministrul a făcut glume și pe seama unei alte inițiative, vociferate azi de șeful statului. Pavel Filip a anunțat că a reacționat prompt la unul dintre proiectele de legi, înaintate de Igor Dodon în Parlament, care deja azi se regăsește pe ordinea de zi a Guvernului.

Vedeți cât de rapid am răspuns la o solicitare de a majora salariile pentru personalul auxiliar. Chiar astăzi avem o hotărâre de Guvern în acest sens care va intra în vigoare în 2 etape: de la 1 septembrie pentru cei care lucrează în sistemul educațional, și de la 1 ianuarie pentru toți ceilalți. Am ajuns la această hotărâre prin consultări cu sindicatele, cu cei de la Ministerul de Finanțe, luând în considerație și capacitatea noastră financiară”, a declarat Filip.

----De precizat este faptul că tot astăzi premierul a comentat și decizia lui Igor Dodon de a respinge candidatura lui Eugen Sturza, propusă la funcția de Ministru al Apărării. Pavel Filip a rugat șeful statului să coboare cu picioarele pe pământ, iar în cazul în care Dodon va refuza și a doua oară candidatura lui Sturza, majoritatea parlamentară „va fi nevoită să rezolve aceste blocaje odată și pentru totdeauna”.