Fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, este de părerea că nu este obligatoriu ca persoanele desemnate la conducerea acestui minister să fie militari de carieră. Or ministrul se ocupă de promovarea și implementarea unor politici de țară, iar acțiunile cu carecter militar al ofițerilor sunt decise de șeful Marelui Stat Major sau de secretarul de Stat.

„Practica mai multor țări arată că, de fapt, și în ultimul timp ca o tendință în marea majoritate a țărilor europene și a țărilor din lumea civilizată a fost ca militarii să nu-și concentreze și puterea legislativă, și politică, și puterea militară în mâinile unei singure persoane care să cumuleze aceste două mandate, dacă doriți – comanda armatei și reprezentarea politică, în cazul armatei. De aceea, preferabilă este situația în țările cu un regim parlamentar, cu majorități formate de partide diferite să fie un delegat din partea partidelor politice care au acces la guvernare, care va promova politicile majorității, ale partidului care l-a delegat în cadrul forțelor armate. Și o bună parte din funcții privind gestionarea lucrurilor în armată o poartă altă figură, care este comandantul armatei, șeful Marelui Stat Major, secretarul de Stat, mai nou, în noua structură, noua viziune; ministrului revenindu-i anumite funcții care sunt bine descrise în legislație”, declară Viorel Cibotaru într-un interviu pentru Europa Liberă. 

Cu toate acestea, sursa citată spune că opțiunea pentru care a optat coaliția de guvernare ar fi una destul de slabă pentru că „pentru că situația este destul de complicată, atunci când Republica Moldova timp de trei ani nu are viziunea adoptată la nivel de țară”.

Viorel Cibotaru a mai opinat că de data aceasta Partidul Democrat va merge până la capătul procedurii prin intenția de a crea un precedent și de a-l lipsi pe președintele Dodon de orice împuterniciri atunci când trebuie să susțină prin decret numirea candidaturilor votate de Guvern.

„În cazul acesta, finalitatea acestui proces poate să se încheie doar prin faptul că va fi aplicată acea explicație a Curții Constituționale, prin care președintele, dacă refuză să numească Ministrul Apărării a doua oară, această împuternicire, cel mai probabil, va fi transferată următorului în ierarhia puterii în Republica Moldova, președintelui Parlamentului, speakerului, care este un reprezentant al partidului de guvernământ, al Partidului Democrat", spune Cibotaru.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat marți, 12 septembrie, că alianța de guvernare va propune și a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al apărării. Curtea Constituțională reține că președintele are dreptul să refuze o singură dată candidatura la funcția de ministru propusă de premier, o a doua respingere însemnând o încălcare a Constituției.