Dodon respinge candidatura lui Eugen Sturza la Apărare și îl propune pe Victor Gaiciuc.

Vă anunț că am refuzat în mod oficial candidatura lui Eugen Sturza la funcția de Ministru al Apărării. Nu accept persoane întâmplătoare în funcții de mare răspundere pentru țară. Consider că viitorul Ministru al Apărării trebuie să fie o persoană profesionista, un militar de carieră, apolitic, un om responsabil și cumpătat, în care și Armata, și cetățenii, și comandantul suprem să poată avea deplină încredere", a declarat șeful statului.

Președintele a atenționat, de asemenea, Guvernul și majoritatea parlamentară că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Despre Gaiciuc, Dodon spune că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor".

Despre intenția de a modifica Legea cu privire la Armată:

„Toate variantele astea de interpretări pe care le faceți pe parcursul ultimilor ani sunt contrare Constituției. Eu nu voi semna această inițiativă. Puteți s-o trimiteți de 3, de 4, de 5 ori, eu oricum nu voi semna”, spune Dodon.

Despre „integrarea europeană” în Constituție:

„Vectorul geopolitic nu-l hotărăşte un partid sau altul. Îl hotărăşte poporul Republicii Moldova la referendum. În situaţia în care PD va insista în continuare pe această abordare, unica soluţie a mea va fi, conform Constituţiei, să iniţiez un referendum consultativ privind vectorul geopolitic extern. Şi credeţi-mă, lumea va vota nu pentru integrarea europeană. Eu nu vreau să dezbin în continuare societatea pe acest subiect, eu vreau să-l lăsăm după alegeri parlamentare, dar dacă voi veţi merge mai departe pe această abordare, ea va fi blocată şi va avea loc referendum", a menţionat Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă miercuri, 13 septembrie.

Preşedintele s-a adresat în discursul său şi către oficialii europeni: „Oare veţi permite din nou să-şi bată joc de simbolurile europene? Aşa cum şi-au bătut joc opt ani. Oare veţi permite ca valorile europene să fie utilizate pentru cizelarea imaginii unui partid politic de la guvernare. Dacă o să le permiteţi şi acest lucru, atunci să nu întrebaţi de ce oamenii nu au încredere în Bruxelles aici la Chişinău.

Amintim că preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană". În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.