Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a discutat astăzi cu ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova, Lucy Joyce, și ambasadorul Republicii Federale Germane în Republica Moldova, Julia Monar, despre reglementarea transnistreană, se arată într-un comunicat.

În cadrul dialogului interlocutorii s-au referit la stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană şi perspectivele soluţionării problemelor existente. 

De asemenea, au fost trecute în revistă proiectele şi programele de asistenţă disponibile din partea autorităţilor britanice, întru dezvoltarea multilaterală a R. Moldova, inclusiv, a localităţilor din Zona de Securitate şi din raioanele de est ale statului.

La întrevederea cu Ambasadorul Republicii Federale Germane în Republica Moldova, Julia Monar, Gheorghe Bălan a punctat evoluțiile recente în cadrul procesului de negocieri, principalele probleme de pe agenda dosarului transnistrean, acțiunile pozitive întreprinse de către autoritățile moldovenești în raport cu locuitorii din stânga Nistrului și perspectivele de avansare a dialogului în cadrul formatului „5+2”.

Profitând de ocazie, Vicepremierul a exprimat gratitudine diplomatului german pentru eforturile consistente depuse de către Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Ambasadorul Cord Meier-Klodt, pe parcursul mandatului căruia au fost obținute rezultate în măsură să stimuleze dialogul dintre Chișinău și Tiraspol.

La final, Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a felicitat-o pe Ambasadoarea Julia Monar cu ocazia începutului de mandat, i-a urat succese remarcabile și și-a exprimat încrederea într-o viitoare colaborare prodigioasă întru a consolida cooperarea bilaterală și a sprijini procesul de reglementare transnistreană.