Deputații din fracțiunile parlamentare aflate în opoziție critică intenția coaliției de a modifica Constituția prin introducerea vectorului strategic al Republicii Moldova în Legea Supremă. Parlamentarii, care au fost telefonați de reporterii Deschide.MD, susțin că este vorba despre un proiect populist deoarece integrarea europeană se face prin reforme sistemice, nu prin sintagme adăugate în Constituție.

Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal, scrie pe Facebook că este o propunerea din „neavând ce face".

Potrivit lui, inițiativa Partidului Democrat (etalată ostentativ) de a introduce în Constituție noțiunea generică „integrare europeană" este pentru adormit copiii, ori asta nu înseamnă nimic, chiar dacă sună sonor.

Dacă s-ar dori cu adevărat garantarea prin Constituție a vectorului de politică externă, modificarea ar prevedea în mod expres „integrarea în Uniunea Europeană", iar pentru că din estul bătrânului continent niciun stat nu a văzut UE, până nu a aderat mai întâi la NATO și acest deziderat ar trebui statuat în legea supremă, abolindu-se desigur neutralitatea păguboasă. Dar, de unde atâta determinare...”, scrie Munteanu. 

În continuare am vorbit cu vicepreședintele PLDM, Iurie Țap, care ne-a spus că inițiativa este una populistă, deoarece integrarea europeană se face prin reforme de sistem. 

„Noi avem și un Minister de Integrare Europeană, și un program de guvernare, și totul se face în numele integrării europene, dar se spune una însă se face altceva. De fapt această inițiativă este una populistă, sau dacă vreți una de manipulare a opiniei publice. În realitate, trebuie să se meargă pe reforme sistemice. La noi, din 2009 încoace, se trâmbițează foarte mult despre integrarea europeană, dar în realitate se mimează toate reformele. S-au început doar niște reforme pe descentralizare și un pic în educație, dar nici una, nici alta nu au fost duse la capăt. Același PD a blocat reforma în economie. Mă refer la reformele structurale, cele sistemice care ar schimba nivelului de trai aici în Moldova. Or noi când vorbim de integrarea europeană, numai la vorbit și rămânem, maximum - se mai mai creează niște comitete de integrare europeană”, a declarat Iurie Țap, evitând să spună dacă va vota sau nu pentru o astfel de inițiativă. 

La rândul său, comunistul Oleg Reidman ne-a declarat laconic că cei de la guvernare ar trebui să-și ajusteze acțiunile la standardele europene, în loc să facă acest lucru la nivel declarativ.

Cei din Partidul Socialiștilor (PSRM) consideră inițiativa Partidului Democrat (PDM) drept „batjocorirea Constituției, încălcarea statalității țării și a suveranității poporului”. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că integrarea în Uniunea Europeană s-a transformat într-un dezastru pentru Republica Moldova, și doar integrarea în Uniunea Eurasiatică poate asigura restabilirea economiei țării, reducerea prețurilor la resurse energetice și revenirea produselor moldovenești pe piețele tradiționale.

Este importat să precizăm că pentru modificarea Legii Supreme este nevoie de majoritatea constituțională care constituie votul de peste 67 de deputați. Făcând un calcul matematic elementar, deprindem ideea că o astfel de inițiativă ar avea sorț de izbândă chiar dacă fracțiunile partidelor pro-ruse  - PSRM și PCRM ar vota împotriva. Singura condiție este ca proiectul să fie votat și de cei 11 deputați liberali + cei 5 deputați liberal-democrați care se află în opoziție. 

-- Amintim că astăzi Partidul Democrat din Moldova a anunțat despre intenția de a modifica Constituția prin introducerea în textul Legii Supreme a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. 

Am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru, pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat președintele PD, Vlad Plahotniuc.

Liderul PD a precizat că această inițiativă pornește de la o decizie a Curții Constituționale din 9 octombrie 2014 prin care Înalta Curte a constatat că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.

Precizăm că în anul 2014 Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților comuniști care au cerut declararea drept neconstituțional a Acordului de Asociere RM-UE.